Opgelicht?!

meer NPO start

 • VS vervolgen Noord-Koreaanse hacker om 'WannaCry'

  VS vervolgen Noord-Koreaanse hacker om 'WannaCry'

  De Amerikaanse autoriteiten gaan een vermeende Noord-Koreaanse hacker vervolgen. De VS verdenken deze Park Jin Hyok van betrokkenheid bij een aantal van de meest geruchtmakende cybermisdrijven van de afgelopen jaren. Het gaat onder meer om de cyberaanval op Sony Pictures, een digitale bankroof in Bangladesh en het ontwikkelen van gijzelingssoftware WannaCry.

  WannaCry wist vorig jaar in een paar dagen tijd honderdduizenden computersystemen in 150 landen te besmetten. De systemen werden vergrendeld en de makers eisten omgerekend enkele honderden euro's in bitcoins. Vooral Groot-Brittanniƫ werd zwaar getroffen.

  Tientallen miljoenen euro's

  Bij de cyberaanval op Sony Pictures in 2014 gingen interne documenten en gegevens verloren. Noord-Korea was op dat moment boos op het bedrijf vanwege een komische film over een moordaanslag op de Noord-Koreaanse leider. Hackers maakten twee jaar later op geraffineerde wijze tientallen miljoenen euro's buit bij de centrale bank van Bangladesh.

  Sancties

  De VS leggen ook sancties op aan Park en Chosun Expo Joint Venture, het bedrijf waar hij meer dan tien jaar voor werkte. Die organisatie zou een verlengstuk zijn van de Noord-Koreaanse regering. 'We staan niet toe dat Noord-Korea de wereldwijde cyberveiligheid ondermijnt', zegt minister Steven Mnuchin (Financiƫn) in een verklaring.

  Hackersgroep


  Het ministerie van Justitie zegt dat Park deel uitmaakte van de Lazarus Group, een team van hackers. Een hoge medewerker van dat departement stelt dat het strafrechtelijk onderzoek naar Park en zijn handlangers nog gaande is. Er zou niet met Noord-Korea zijn gesproken over de mogelijke uitlevering van de man.

  Bron: ANP

  Lees & kijk ook

  Reacties (*)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant