Opgelicht?!

meer NPO start

 • Penningmeester golfclub voorkomt oplichting door CEO-fraudeurs

  Penningmeester golfclub voorkomt oplichting door CEO-fraudeurs

  Een penningmeester van de Drontse golfclub de Golfresidentie heeft kunnen voorkomen dat de club slachtoffers is geworden van CEO-fraude. De penningmeester vertrouwde het niet toen hij via de mail verzocht werd om bijna 9000 euro met spoed naar een buitenlandse rekening over te maken.

  De penningmeester kreeg een e-mail waarin verzocht werd een bedrag van 8970 euro over te maken voor sportmateriaal. De e-mail leek van de voorzitter van de golfclub afkomstig te zijn. Omdat de club een veiligheidsprocedure gebruikt, moest de penningmeester bij de voorzitter checken of dit bedrag inderdaad overgemaakt moest worden. Het betalingsverzoek bleek na een telefoontje met de voorzitter helemaal niet door hem gedaan te zijn.

  CEO-fraude

  Werkgeversorganisaties waarschuwen bedrijven al langer voor CEO-fraude: een vorm van oplichting waar al tientallen Nederlandse ondernemingen het slachtoffer van zijn geworden. Oplichters weten door maandenlange voorbereiding wie de directeur van een bedrijf is en welke medewerkers de betalingen doen. Ook zoeken ze uit op welke momenten de directeur aanwezig is en wanneer niet.

  Geld overmaken

  Op een moment dat de directeur niet aanwezig is, krijgt de medewerker die verantwoordelijk is voor de betalingen een e-mail: er moet met spoed een grote som geld worden overgemaakt. De e-mail is strikt vertrouwelijk. Vaak wordt de druk opgevoerd om het geld over te maken naar een buitenlandse bank. Soms wordt degene die de betalingen regelt ook nog gebeld door een nepaccountant. Zodra het geld overgemaakt wordt, verdwijnt het in de zakken van fraudeurs. Als de fraude wordt ontdekt, zijn de daders nergens meer te vinden. Volgens de FBI is vorig jaar wereldwijd meer dan drie miljard dollar door CEO fraudeurs gestolen.

  Bron: Golfresidentie Dronten

  Lees & kijk ook

  Reacties (*)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant