Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Zes tieners opgepakt voor één-cent betaalfraude

    Zes tieners opgepakt voor één-cent betaalfraude

    De politie heeft veertig aangiftes onderzocht waarbij geld van rekeningen van slachtoffers werd gehaald nadat zij iets wilden verkopen via Marktplaats. Op basis van het onderzoek zijn van januari tot en met maart zes verdachten aangehouden die bij deze oplichting betrokken lijken te zijn.

    Zij worden verdacht van computervredebreuk, oplichting, bedreiging en/of afpersing. Twee van de zes verdachten waren zogenoemde geldezels. De geldezels zijn twee jongens van 15 en 16 jaar uit Bussum en Hilversum. Een 16-jarige verdachte uit Huizen en een 19-jarige verdachte uit Hengelo zitten nog vast. Het onderzoek loopt nog.

    Werkwijze van de één-cent-truc

    De verdachten deden zich voor als geïnteresseerde kopers bij Marktplaatsadverteerders. De kopers stuurden aan op communicatie via WhatsApp. Ze vragen vervolgens aan de verkoper via een valse betaallink één cent over te maken; op deze manier zou de verkoper aantonen dat hij of zij te vertrouwen is.

    Lees ook: Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van WhatsApp-fraude door 'bekende'?

    Rechercheur Leon Calis van de politie Midden Nederland die betrokken is bij dit onderzoek vertelt: 'Veel mensen voldeden aan dat verzoek, want die dachten: 'aan één cent kan je je geen buil vallen'. Dat is precies waar ze op uit waren.' Want de betallink lijkt je door te sturen naar de website van je bank, maar in werkelijkheid is het een kopie. Doordat de nietsvermoedende verkoper hier zijn bankgegevens invult om één cent over te maken, geeft hij in feite zijn bankgegevens aan de oplichters. Op die manier konden de oplichters rekeningen van de verkopers leeghalen. 

    Bescherm je tegen deze oplichting

    Calis: 'Zodra je merkt dat er gevraagd wordt om één cent over te maken om je betrouwbaarheid aan te tonen, trap daar dan niet in. Ga niet met die zogenaamde koper in zee. Klik vooral niet op betaallinks. Veel mensen zijn er al aan gewend in e-mails er niet op te klikken, maar deze oplichters gebruiken dus WhatsApp.'

    Verder adviseert de politie om aangifte te doen als het je toch is overkomen. Waarschuw ook direct je bank. In sommige gevallen is de bank dan op tijd om betalingen tegen te houden en kunnen ze eventueel het rekeningnummer van de oplichter blokkeren. 

    Bron: Politie.nl

  • Ook interessant