Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Woningzoekenden opnieuw opgelicht door 'sympathieke' makelaar

    Woningzoekenden opnieuw opgelicht door 'sympathieke' makelaar

    Aan de Amsterdamse Borneokade is op 25 juli een man aangehouden die ervan verdacht wordt de afgelopen maanden zeker drie woningzoekenden te hebben opgelicht voor zeker 10.000 euro. Het Openbaar Ministerie meldt dat de man gisteren door de rechter-commissaris in bewaring is gesteld. Hij blijft nog zeker veertien dagen vast zitten.

    Het gaat om de 29-jarige Mohammed Farhan M., die bovendien nog in afwachting is van een strafzaak over een eerdere verdenking van oplichting. Vorig jaar werd hij ervan beschuldigd zo'n 30 woningzoekenden te hebben opgelicht voor 50.000 euro. Ook in dit geval ging het om het incasseren van voorschotten van niet-bestaande huurwoningen. De slachtoffers waren voornamelijk expats die minder goed op de hoogte zijn van de Nederlandse - en meer specifiek de Amsterdamse - woningmarkt.

    De arrestatie vond plaats op een moment dat M. opnieuw een appartement dat hij überhaupt niet kon verhuren, probeerde aan te bieden aan een aantal expats. Eén van hen had voorafgaand aan de bezichting argwaan gekregen en nam politieagenten mee naar de afspraak, zo meldt het AD.

    Zelfde werkwijze

    Volgens zijn slachtoffers hanteerde de oplichter telkens min of meer dezelfde werkwijze. Op Facebook werd onder een valse naam een appartement aangeboden, op locaties variërend van IJburg tot Nieuw-West. Na een bezichtiging kregen de kandidaten te horen dat ze er konden gaan wonen, al moest voorafgaand aan de sleuteloverdracht nog wel even borg, de makelaarscourtage en in een aantal gevallen ook één of meerdere maanden huur overgemaakt worden.

    Het schadebedrag varieert tussen de 500 en 3.100 euro per persoon, al bedraagt de schade in de meeste gevallen meer dan 2.000 euro.

    Weten waar je op moet letten bij het huren van een woning? Check onderstaande button.

    Waar moet ik op letten als ik op zoek ben naar een huurwoning?

    Sleuteloverdracht vond nooit plaats

    Van de sleuteloverdracht kwam echter nooit iets terecht. Dat kon ook helemaal niet, want M. was zelf niet de eigenaar van de appartementen en verkeerde daarnaast helemaal niet in de positie om de betreffende woningen te verhuren. De appartementen waren bijvoorbeeld eigendom van een woningbouwvereniging of werden executoriaal geveild wegens schulden van de werkelijke eigenaar.

    M. probeerde tijd te rekken met excuses en loze beloften: zo zou de aanbetaling teruggestort worden of zou hij kijken naar vervangende woonruimte. Beide beloften werden nooit ingelost. De slachtoffers hebben hem lang het voordeel van de twijfel gegeven omdat hij betrouwbaar en vriendelijk overkwam en hij zelfs zijn kind meenam naar bezichtigingen.

    Meer slachtoffers niet uitgesloten

    In de meest recente zaak zijn tot dusver drie aangiften binnengekomen. Stichting !WOON geeft echter aan dat ze vijf gedupeerden hebben gesproken. Ook het Openbaar Ministerie en de politie sluiten niet uit dat M. meer slachtoffers heeft gemaakt en roepen andere gedupeerden op om aangifte te doen, bij voorkeur voorzien van documenten en ander concreet bewijsmateriaal. 

    Bron: AD.nl / Parool.nl / Openbaar Ministerie / Stichting !WOON

  • Ook interessant