Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Vrouw in Eindhoven verhuurt dezelfde woning twintig keer

    Vrouw in Eindhoven verhuurt dezelfde woning twintig keer

    Minstens twintig mensen zijn opgelicht door een vrouw die zich voordeed als verhuurder van een appartement in de Kraijenhoffstraat te Eindhoven. Na aanbetaling van een voorschot van 1.500 euro zouden de gedupeerden de sleutel krijgen. De vrouw is echter onvindbaar en ook de sleutel werd nooit overhandigd. De kans is levensgroot dat ze naar het geld kunnen fluiten.

    Het voorschot van 1.500 euro bestond uit een kale huurprijs van 650 euro en een borg van 850 euro. Gedupeerde Niels Berkelmans stelt tegenover Omroep Brabant dat hij niet verwacht het geld terug te zullen zien.

    Vertrouwen in mensen geschonden

    Het bedrog kwam aan het licht toen verschillende potentiële huurders verschenen voor de sleuteloverdracht. Van de verhuurder was geen spoor te bekennen, wel kwam men erachter dat ze allemaal de sleutel voor dezelfde woning af dachten te halen. Danny van Nunen, een andere gedupeerde, vertelt aan Omroep Brabant dat hij met zijn vriendin al twee jaar naar een woning zocht en eindelijk beet dacht te hebben. Hij heeft er mentaal een behoorlijke knauw van gekregen: 'Ik dacht mensen te kunnen vertrouwen, maar ik vertrouw nu niemand meer. Ik ben vandaag zelfs niet gaan werken. Ik wil andere mensen waarschuwen voor deze mevrouw'.

    Hetzelfde beaamt Joyce Albertz, die eveneens het volledige bedrag heeft betaald. 'Maar los van het geld, je bent gewoon het vertrouwen in mensen even kwijt. Het leek allemaal zo oprecht. Ik moet eerlijk zijn, toen ik de advertentie op Marktplaats zag, leek het wel een beetje te mooi om waar te zijn. Maar ik heb toch gereageerd. En daarna voelde het heel vertrouwd. De verhuurder leek zo’n aardig en lief meisje.'

    Meerdere aangiften gedaan

    Enkele gedupeerden hebben elkaar inmiddels gevonden en houden elkaar via een appgroep op de hoogte van de voortgang. Er zijn inmiddels zeven aangiften gedaan, maar de verwachting is dat dat aantal nog zal stijgen. De werkelijke bewoner van de woning - die dus überhaupt niet vrij stond - weet te vertellen dat hij enige tijd in het buitenland zat en zijn woning tijdelijk heeft onderverhuurd. Voor het grootste deel van deze periode werd de woning verhuurd aan iemand uit zijn eigen netwerk, maar er bleef nog één maand over. Via Facebook kwam deze bewoner in contact met ene Romy, die de woning best wilde huren.

    Een alarmerend signaal was dat deze Romy het internetabonnement van de bewoner heeft opgezegd en een ander abonnement heeft afgesloten. Bij thuiskomst bleek dat de brievenbus vol zat met post van onbekenden. Toen de werkelijke bewoner wat mensen gingen nabellen, viel het kwartje en bleek dat meerdere mensen door Romy waren opgelicht. 

    Voor de bewoner krijgt het verhaal mogelijk nog een vervelend staartje: hoewel hij zelf geen geld kwijt is en ook niet bij de oplichting betrokken was, wil de woningbouwvereniging hem toch uit zijn huis zetten.

    Waar moet ik op letten als ik op zoek ben naar een huurwoning?

    Hoe herken ik oplichting met huurwoningen?

    Bron: ANP MediaWatch / Omroep Brabant

  • Ook interessant