De controle op arbeidsmarktfraude schiet tekort. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg concludeert dat na een brief van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken van woensdag.
Asscher meldt de Kamer dat er dit jaar zo'n 4000 controles plaatsvinden naar zaken als schijnconstructies en het ontduiken van het minimumloon. Dat zijn er fors minder dan de bedoeling was, namelijk 5300. Ook het CDA is kritisch over de brief.
,,De minister roept keer op keer dat de strijd tegen fraude en misbruik een speerpunt is'', zegt Van Weyenberg. ,,Maar ook dit jaar zijn er weer veel minder inspecties tegen arbeidsmarktfraude dan hij heeft beloofd.'' Asscher spreekt volgens het Kamerlid ,,grote woorden, maar de handhaving van de bestaande wetgeving blijft achter''.
In zijn brief van woensdag schrijft de minister dat de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) zich meer concentreert op grote zaken, die meer tijd kosten. Dat blijkt in de praktijk niet makkelijk omdat ,,notoire overtreders geraffineerde methoden gebruiken om uit het zicht te blijven'', schrijft hij.
CDA-Kamerlid Pieter Heerma vindt de brief van Asscher teleurstellend. Hij vraagt zich af wat de minister precies gaat doen om te voorkomen dat ,,gewone mensen door een vergissing een torenhoge boete krijgen, terwijl echte boeven de dans ontspringen''.
PvdA-Kamerlid John Kerstens zegt blij te zijn dat de inspectie zich nu vooral richt op de ,,grote boeven''. Dat het aantal inspecties daardoor minder is, noemt hij ,,logisch'', want het gaat om complexere zaken. Kerstens juicht het toe dat er een wet in aantocht is die de inspectie meer middelen geeft om uitbuiting, oneerlijke concurrentie en verdringing van personeel tegen te gaan.
VVD-Kamerlid Anouchka Schut is tevreden dat Asscher blijft inzetten op het aanpakken van fraude. ,,Fraude is de bijl aan de wortel van de solidariteit voor de sociale zekerheid.'' Schut vindt het ook positief dat Asscher wil voorkomen dat mensen tweemaal dezelfde informatie moeten verstrekken aan uitkeringsinstanties als het UWV.
Bron: ANP