Online fraudeurs blijken steeds vaker jongeren te zijn die zich bezighouden met oplichtingspraktijken onder de naam 'F-game'. Deze jongeren delen anoniem video's waarin ze laten zien hoe ze geld verdienen met hun criminele activiteiten. Op TikTok ontdekte NOS Stories 260 Nederlandse video's met hashtags als "F-game", "swipen" en "geldezel", die gezamenlijk meer dan honderdduizend likes ontvingen. Omdat de jongeren geen fysieke slachtoffers zien, voelen ze maar weinig emotie bij hun criminele daden. Het onder ogen komen van de slachtoffers kan mogelijk een verandering teweeg brengen onder deze groeiende groep internetoplichters.
Spelletje
De politie maakt zich zorgen over de toename van deze fraude, waarbij jongeren het soms als een spel beschouwen en niet beseffen dat ze echte slachtoffers maken. F-game verwijst naar het plegen van internetfraude, waarbij bankhelpdeskfraude, WhatsApp-fraude en fraude via Marktplaats veel voorkomende methoden zijn.
Laag risico & groter winstpotentieel
Cybercrime-expert Floor Jansen van de politie wijst erop dat fraudeurs steeds meer gebruikmaken van verschillende tools, belscripts en handleidingen om geld te verdienen met online criminaliteit. Voorheen zouden ze mogelijk fysieke misdrijven hebben gepleegd, maar nu kiezen ze voor cybercriminaliteit vanwege het lagere risico en het grotere winstpotentieel.
Hoog recidivismegehalte
Om fraudeurs aan te pakken, bundelt de politie nu aangiftes op landelijke schaal, waardoor sommige fraudeurs met tientallen of zelfs honderden aangiftes geconfronteerd worden. Maar eenmaal veroordeeld voor hun daden blijkt er weinig gedragsverandering te zijn bij de daders en blijft het recidivisme hoog.
Face-to-face met het slachtoffer
Een mogelijke oplossing hiervoor kan gevonden worden in het herstelrecht, schrijven criminologen Maarten Ijntema en Marit de Haan. Bij herstelrecht komen dader, slachtoffer en andere direct betrokkenen bijeen, om onder begeleiding van een bemiddelaar de situatie en het ‘hoe nu verder’ te bespreken.Zeker bij jongeren die online oplichting zien als een spelletje en nooit hun slachtoffer face-to-face zien kan dit voor een stukje besef zorgen. Een slachtoffer van een roofoverval op straat kom je immers onder ogen, online kan het voelen alsof het slachtoffer niet echt een mens van vlees en bloed is.
Weinig emotie
Misschien zou het helpen voor Ferhat, die inmiddels gestopt is, maar nooit is gepakt. Hij vertelt tegen NOS: "Ik heb er nog steeds weinig emotie over. Het boeit me nu wel iets meer, omdat je wel echt mensen pijn doet. Maar ik heb geen spijt van wat ik heb gedaan." Of het herstelrecht ook daadwerkelijk zal worden ingezet bij dit soort criminaliteit is nog maar de vraag.
Bronnen: NOS.nl & Trouw.nl