Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Meer samenwerking in strijd tegen fraude in thuiszorg

    Meer samenwerking in strijd tegen fraude in thuiszorg

    Inspectiediensten, zorgverzekeraars en het OM slaan de handen ineen om malafide thuiszorgorganisaties aan te pakken. Aanleiding voor de actie zijn meldingen van fraude en misbruik, onder meer te hoge declaraties voor zorg die soms niet eens geleverd wordt.

    In de strijd tegen fraude bij thuiszorgorganisaties gaan meerdere toezichthouders intensiever samenwerken en informatie met elkaar delen. De gezamenlijke actie is een samenwerking tussen de NZa, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Inspectie SZW, het Openbaar Ministerie en alle zorgverzekeraars. 

    De organisaties willen sneller kunnen handelen als er bijvoorbeeld hoge declaraties worden gedaan voor zorg die soms niet geleverd wordt. Of als een bestuurder die al eens de fout in is gegaan, zonder veel problemen weer een nieuw bedrijf start.

    Lees ook: Meer fraude in de zorg vastgesteld in 2017

    'Individueel heeft één toezichthoudende partij minder slagkracht', legt een woordvoerster van de NZa uit. De bedoeling is dat met de samenwerking directer informatie kan worden gedeeld. 'Als meerdere partijen meldingen en signalen naast elkaar leggen kunnen we sneller en beter bepalen of een bedrijfsbezoek nodig is.'

    'Fraude, misbruik en zorgverwaarlozing zetten de kwaliteit en veiligheid onder druk'

    Thuiszorgbedrijven die verdacht worden van fraude krijgen de komende tijd een controlebezoek van de inspectiediensten. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit NZa is het eenvoudig om een zorgorganisatie in de wijkverpleging te beginnen. Bestuurders die de fout ingaan, kunnen zonder veel problemen weer een nieuw bedrijf starten.

    'Fraude, misbruik en zorgverwaarlozing zetten de kwaliteit en veiligheid van zorg voor een kwetsbare groep cliënten onder druk. Deze kleine groep zorgaanbieders stelt de grote meerderheid die goede zorg levert en goed declareert in een kwaad daglicht', aldus de toezichthouder.

    Bron: ANP 

  • Ook interessant