Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Marktplaats neemt maatregelen tegen gevaarlijke oplichtingstruc

    Marktplaats neemt maatregelen tegen gevaarlijke oplichtingstruc

    Het is inmiddels een bekend fenomeen: een oplichter doet zich op Marktplaats voor als een geïnteresseerde koper, maar vraagt de verkoper om ter bevestiging één cent over te maken via een valse betaallink, zogenaamd om zich ervan te verzekeren dat hij het geld naar de juiste rekening overmaakt. Ga je hierop in, dan loop je het risico dat criminelen zich toegang tot je bankrekening verschaffen en deze vervolgens leeg kunnen trekken. Marktplaats gaat in samenwerking met banken en de politie optreden tegen deze vorm van fraude.

    Marktplaats gaat voortaan in de app controleren of links met betaalverzoeken daadwerkelijk verwijzen naar de websites van de banken: 'Als dat het goede adres is van een betaalomgeving van een bekende bank, dan word je in één keer doorgestuurd'. Wijkt het adres echter af, dan verschijnt er een waarschuwing in beeld om goed op te letten: de kans is namelijk groot dat je naar een zogenaamde phishing-website wordt verwezen.

    Gelijk Oversteken

    Een belangrijke reden dat Marktplaats maatregelen neemt is de constatering dat er veel oplichtingspogingen plaatsvinden rondom de dienst Gelijk Oversteken. Bij deze dienst maakt een koper geld over naar een derdenrekening. Pas bij levering van de bestelling wordt het geld vrijgegeven aan de verkoper. Wordt er niets geleverd, dan krijgt de koper het geld terug. Maar als malafide partijen deze dienst proberen te omzeilen door naar valse websites te verwijzen, komt deze vorm van bescherming in gevaar.

    Doorlopend maatregelen tegen phishing

    'De politie werkt doorlopend samen met publieke en private partijen om phishing tegen te gaan', aldus teamleider Caroline Sander van de Electronic Crimes Task Force van de politie. De politie constateerde daarnaast een toename in het aantal aangiftes van betaalfraude, waarbij Marktplaats vaak werd genoemd.

    Aangifte doen is altijd zinvol, omdat de politie door deze aangiftes een beter beeld krijgt van de aard en omvang van de fraude. Met deze informatie kan de politie mensen niet alleen beter informeren hoe ze kunnen voorkomen dat ze de dupe worden van phishing, maar krijgen ze ook meer inzicht in de wijze waarop deze criminelen te werk gaan. Sander: 'Dat is nodig om de daders op te sporen, maar ook om de oplichtingspraktijken te verstoren'.

    Voorkom dat jij slachtoffer wordt van deze truc

    Bron: ANP / YouTube-kanaal Politie.nl

  • Ook interessant