Tientallen verbindingen voor dataverkeer van het Nederlandse telecomconcern KPN waren jarenlang het doelwit van de Duitse geheime dienst samen met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.
Persconferentie
Dat zegt de Oostenrijkse politicus Peter Pilz, die donderdag tijdens een persconferentie in Brussel een lijst met verbindingen liet zien. De Amerikanen maakten een lijst met prioriteiten en op basis van die lijst tapte de Duitse Bundesnachrichtendienst (BND) deze verbindingen in Frankfurt af. Welke ondernemingen of organisaties doelgericht werden afgetapt, is nog niet duidelijk. De afluisterpraktijken begonnen in 2005.
Onderzoek
KPN liet weten de zaak zeer serieus te nemen en alles te onderzoeken. Het concern denkt hier 'enkele weken op zijn minst' voor nodig te hebben. Het zou gaan om minimaal 71 zogeheten STM1-dataverbindingen, waarbinnen weer meerdere kanalen zitten. Op dit moment weet KPN niet wie er afgeluisterd is, maar het concern erkent wel dat het een verbindingspunt heeft in Frankfurt.
Binnenlandse zaken
Dinsdag schreef minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) nog aan de Tweede Kamer dat er 'thans geen aanwijzingen' zijn dat Nederland een afluisterdoel was van de Duitse geheime dienst. Hij heeft nog steeds een verzoek om nadere informatie in Duitsland uitstaan en blijft daar ook nu op wachten. Hij benadrukt opnieuw dat Nederland het niet acceptabel vindt dat een buitenlandse mogendheid zonder toestemming inlichtingenactiviteiten in ons land ontplooit.
Volgens de prioriteitenlijst werden er zeker 255 dataverbindingen afgetapt in 31 Europese en 33 niet-Europese landen.