Ben je op de luchthaven en is je telefoon bijna leeg? Gelukkig hebben ze openbare USB-poorten op de luchthaven waarmee je jouw telefoon op kunt laden. Maar volgens nieuwswebsite Forbes blijkt dit geen goed idee te zijn. Het is namelijk een koud kunstje voor cybercriminelen om malware te installeren of data te downloaden zonder dat je het weet.
Caleb Barlow van cybersecuritybedrijf IBM Security vergelijkt een openbare USB-poort met een tandenborstel die je vindt aan de kant van de weg en in je mond steekt. 'Je hebt geen flauw benul van waar dat ding overal geweest is. En vergeet niet dat een USB-poort gegevens kan doorsturen.'
Maar wat kan je dan wel doen als je telefoon leeg raakt en je van huis bent? Barlow adviseert om een draagbare powerbank mee te nemen. Of gewoon een eigen oplader mee en een stopcontact gebruiken.
Hulpmiddel dat enkel stroom doorlaat
Als je toch graag de beschikbare USB-poort gebruikt, kun je een juice-jack defender aanschaffen. Dit is een hulpmiddel wat dient als tussenstuk. Je plaatst het tussenstuk aan de USB-kant van je oplader en het blokkeert alle inkomende data en laat enkel stroom door.
Hackers richten zich op reizigers
Uit een onderzoek van IBM Security blijkt dat Amerikaanse hackers zich focussen op reizigers. Passagiersvervoer staat op de tweede plaats op de lijst van de - door hackers aangevallen - bedrijfstakken. In 2017 stond deze sector nog op de tiende plaats.
Achtergelaten kabels
Nog een goede tip van Barlow: Blijf weg van achtergelaten accessoires zoals de witte oplaadkabels van Apple. 'Iemand met slechte bedoelingen zal niet zomaar een laadstation uit elkaar halen, maar eerder een oplaadkabel met een extra chip met malware opzettelijk laten rondslingeren', aldus Barlow. Als je die kabel dan toch gebruikt voor het opladen via je computer geef je de hacker toegang tot je computer.
Bron: Forbes / AD