Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Fraudezaak bij Erasmus Universiteit: studenten van managementopleiding sjoemelden bij tentamens

    Fraudezaak bij Erasmus Universiteit: studenten van managementopleiding sjoemelden bij tentamens

    Het AD meldt dat tientallen studenten van de opleiding International Business Administration van de Erasmus Universiteit in Rotterdam op grote schaal hebben gefraudeerd bij tentamens. Afgelopen juni en juli zouden ze tentamenantwoorden hebben uitgewisseld via een chatgroep in de mobiele app Viber. Enkele studenten worden mogelijk gedwongen om te stoppen met hun opleiding.

    Woordvoerder Marianne Schouten van de Erasmus Universiteit stelt tegenover het AD dat van dertig eerstejaars studenten kan worden bewezen dat ze dat ze via de chatgroep communiceerden over tentamenuitslagen. Dat heeft consequenties: 'Dit kan absoluut niet.'

    Schouten geeft aan dat een aantal fraudeurs volledig moeten stoppen met de opleiding. Anderen zijn tijdelijk uitgesloten van deelname aan tentamens, mogen geen herkansingen doen of worden niet langer vertrouwd met deelname aan online tentamens. Schouten weet verder nog te vertellen dat circa tachtig studenten lid waren van de chatgroep, maar dat niet iedereen even actief participeerde.

    Sommige studenten waren weliswaar lid, maar afgezien daarvan wijst niets erop dat ze iets verkeerd hebben gedaan: 'Dat hebben we in ieder geval niet kunnen achterhalen.'

    Thuisonderwijs door corona maakt fraude makkelijker

    Veel studenten volgen al maanden grotendeels of zelfs volledig onderwijs op afstand. Door de coronamaatregelen kan de anderhalve meter afstand in de collegezalen en de tentamenbanken immers niet worden gegarandeerd. Tentamens werden om die reden noodgedwongen online afgenomen.

    Er was weliswaar een controleprogramma geïmplementeerd om de kans op fraude te beperken, maar omdat dit nog niet operationeel was en veel studenten tegelijkertijd tentamens deden, kon niet iedereen worden gecontroleerd. Veel studenten waren bovendien teruggekeerd naar hun thuisland, aldus Schouten. Om deze redenen lukte het een aantal studenten toch om ongezien gebruik te maken van hun telefoons.

    'Zoveel mogelijk goede antwoorden delen om de slaagkans te vergroten'

    Het is niet duidelijk hoe de fraude precies is ontdekt, althans, details daarover worden bewust niet openbaar gemaakt. Volgens Schouten is dat 'iets minder relevant', mogelijk om andere studenten niet op ideeën te brengen.

    Wie de omstreden appgroep heeft aangemaakt en hoe studenten precies lid konden worden, is niet bekend. Een ander verhaal is het wat betreft het doel van de app: mensen moesten zoveel mogelijk goede antwoorden met elkaar delen, om de slaagkans van de deelnemende studenten te vergroten.

    Woordvoerder van de rector: 'Studenten zullen consequenties ondervinden van deze misstanden'

    Het is nog niet honderd procent zeker of er inderdaad studenten zijn die gedwongen moeten stoppen met hun opleiding. Het lot van deze studenten ligt in handen van de rector Rutger Engels. Zijn woordvoerder Rateb Abawi meldt dat de universiteit geen uitspraken doet over lopende zaken. Abawi: 'Uiteindelijk komen dergelijke misstanden boven water. Studenten die frauderen, zullen daarvan de consequenties ondervinden'.

    Marianne Schouten denkt overigens dat het incident niet op zichzelf staat. Studenten van alle universiteiten volgen immers thuisonderwijs met dezelfde logistieke en technische uitdagingen op het vlak van tentamens.

    Bron: AD.nl

  • Ook interessant