Steeds meer gedupeerde reizigers maken melding van online fraude via het populaire boekingsplatform Booking.com, meldt het AD. Heb jij een accommodatie geboekt via Booking.com? Dit is waar je op moet letten.
In 2024 heeft De Fraudehelpdesk 101 meldingen ontvangen over fraude via de boekingssite. Bij 34 van deze gevallen was er sprake van financiële schade, met een gemiddeld verlies van 854 euro per persoon. Dit is een grote toename ten opzichte van 2023. Toen kwamen er dertig meldingen binnen, waarbij er in dertien gevallen geld was gestolen (gemiddeld 484 euro per persoon). In januari heeft het meldpunt tien meldingen ontvangen, waarvan in vijf gevallen sprake was van financiële schade (gemiddeld 465 euro per persoon). Deze oplichtingstruc speelt dus nog steeds.
“Niet iedereen is (direct) financieel gedupeerd, op het moment van melden”, zegt een woordvoerder van de Fraudehelpdesk. Soms zijn gegevens ‘gephist’, en merken mensen pas later eventuele financiële gevolgen. Daarnaast ligt het werkelijke aantal gedupeerden waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen melding maakt van oplichting.
Oplichting via het berichtensysteem van Booking.com
De meeste meldingen zijn afkomstig van reizigers die een accommodatie hadden geboekt bij de boekingssite. Vervolgens ontvingen zij in het echte systeem van Booking.com (in hun website-account of app) een vals bericht om hun betaal- of persoonsgegevens zogenaamd te verifiëren. Sommige slachtoffers ontvingen zelfs een betaallink in de chat van het platform. Zie onderstaand voorbeeld van een Opgelicht?!-inzender.

Doordat het bericht in het berichtensysteem van Booking.com zelf wordt gestuurd, is de kans groot dat je het bericht als betrouwbaar beschouwt. Naast deze specifieke vorm van oplichting, zijn er meerdere varianten waarin de naam van Booking.com wordt misbruikt. Denk aan phishingmails of nepadvertenties namens het boekingsplatform.
De invloed van kunstmatige intelligentie bij online oplichting
Vorig jaar meldde Booking.com aan de Britse zender BBC dat kunstmatige intelligentie (AI) een explosie aan oplichting in de reisbranche veroorzaakt. In een periode van anderhalf jaar was er sprake van “een toename van 500 tot 900 procent”. Volgens Marnie Wilking, directeur internetveiligheid bij Booking.com, is er een opvallende toename van phishing met AI. Door deze technologie kunnen online oplichters mails nabootsen die nauwelijks van echte Booking.com-berichten te onderscheiden zijn.
Heb jij een accommodatie geboekt via Booking.com?
Wees alert op berichten die mogelijk van oplichters afkomstig zijn. Krijg je bijvoorbeeld een verzoek om jouw reservering te bevestigen of een ander bericht waarin om gegevens of geld wordt gevraagd? ‘Wij raden klanten ten zeerste aan geen persoonlijke of financiële gegevens te verstrekken’, meldt een woordvoerder van de Nederlandse tak van Booking.com aan het AD. “Klanten moeten in deze situaties onmiddellijk contact opnemen met onze klantenservice, die 24/7 beschikbaar is om verdere ondersteuning te bieden en passende actie te ondernemen.”
Ben jij gedupeerd via Booking.com?
De woordvoerder van de Fraudehelpdesk heeft de volgende tips:
- Doe aangifte bij de politie.
- Neem contact op met jouw bank of creditcardmaatschappij indien je hebt betaald.
- Contacteer het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude als je een kopie van je ID- of rijbewijs hebt gestuurd.
- Neem voor specifiek advies contact op met de Fraudehelpdesk.