De beveiliging van Huawei-producten rammelt aan alle kanten. Dat zegt de directeur van het National Cyber Security Centre van de Britse regering, Ian Levy. 'Huawei bouwt zijn producten anders dan westerse collega's. Voor een deel komt dat doordat ze zo snel zijn gegroeid en voor een deel is het misschien cultureel, wie weet. We merken dat de veiligheid daardoor merkbaar slechter is en daar moeten we mee omgaan', aldus Levy.
Levy vergeleek Huawei ook met andere bedrijven: 'Niets is perfect. Huawei rammelt, anderen rammelen minder.' Huawei is in meerdere landen betrokken bij de ontwikkeling van 5G-internet, de opvolger van het huidige mobiele internet. Die landen staan echter onder Amerikaanse druk om de banden met Huawei te verbreken. Het Chinese bedrijf zou namelijk een middel van de Chinese machthebbers zijn om te kunnen spioneren.
Meer problemen bij Huawei
Intussen zou de nationale veiligheid kan in gevaar komen als de Verenigde Staten de ingrijpende uitvoerbeperkingen op het Chinese Huawei doorzetten. Dat zou het Amerikaanse techbedrijf Google aan de regering-Trump hebben laten weten, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen.
Door een ban zou Google zijn Android-besturingssysteem niet meer kunnen updaten op smartphones van Huawei. Het zou de Chinezen ook uitnodigen om met een eigen besturingssysteem te komen. Volgens Google zou vergelijkbare Chinese software vatbaarder zijn voor hacks. Huawei zelf heeft al aangegeven 'zeer snel' met een eigen besturingssysteem te kunnen komen. Google probeert op zijn beurt zaken te blijven doen met Huawei.
Lees: Handelsoorlog tussen de V.S. en China leidt mogelijk tot cyberaanvallen
De techreus zou er in Washington op aandringen om vrijstelling te krijgen van de Huawei-ban. Deze werd door de VS ingesteld nadat handelsbesprekingen tussen de VS en China waren vastgelopen. Meerdere techbedrijven zeiden eerder al de gevolgen te vrezen van de maatregelen tegen het Chinese technologieconcern.
Lees ook: Hoe beveilig ik mijn apparaten die aan internet gekoppeld zijn?
Bron: ANP, Financial Times