Het aantal gedupeerden van de onlangs aan het licht gekomen beleggingsfraude staat nog niet vast. "Dat het er geen tien zijn, is gezien het bedrag evident'', aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.
Dagblad De Telegraaf noemde vrijdag het aantal van 400, maar het OM kan dat niet bevestigen "Het exacte aantal is nog voorwerp van onderzoek", zegt het OM.AanhoudingenDe FIOD hield dinsdag drie leden uit één familie aan: een man van 64, een vrouw van 54-jarige en hun 30-jarige zoon, afkomstig uit Soest en Amstelveen. Zij zouden voor 43 miljoen euro hebben opgehaald bij beleggers, met de belofte van hoge rendementen en een groot aantal zekerheden en garanties. Het drietal is donderdag voor 14 dagen in bewaring gesteld door de rechter-commissaris in Utrecht. De zaak zal worden aangebracht bij de rechtbank in de domstad.Voor miljoenen in beslag genomenDe FIOD nam bij doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden voor miljoenen aan spullen in beslag, waaronder een paar dure auto's, kostbare horloges en een huis. Ook werden enkele wapens aangetroffen. Justitie wil vooralsnog geen nadere informatie geven over de verdachte familie.Bijeenkomst voor gedupeerdenOp termijn organiseert de FIOD een bijeenkomst voor gedupeerden. Dat gaat op uitnodiging, zegt de woordvoerster. Voor dat die verstuurd kan worden, moet eerst de administratie worden uitgeplozen. Het OM verwacht dat die bijeenkomst pas over enkele weken kan plaatsvinden.
Onderzoek mogelijk uitgebreid
Het onderzoek concentreert zich op de periode 2010-2012, maar deze wordt mogelijk nog uitgebreid. Met het door beleggers ingelegde geld zou onroerend goed in Duitsland worden aangekocht. Vermoedelijk is daar maar een deel van het geld voor gebruikt. De rest hebben de verdachten aangewend voor privé-uitgaven, denkt justitie, en voor rentebetalingen aan andere beleggers.
Bron: ANP