Tienduizend Nederlanders eisen een schadevergoeding van bijna 10 miljoen euro van beveiligingsbedrijf Avast, schrijft AD.nl. Het bedrijf bekend van virusscanners heeft namelijk privacygevoelige gegevens doorverkocht aan grote bedrijven. De rechtszaak wordt aangespannen door de stichting Consumers United In Court (CUIC) en burgerrechtenorganisatie Privacy First, waarbij al meer dan 10.000 gedupeerde Nederlanders zich hebben aangesloten.
Avast had wereldwijd meer dan 435 miljoen gebruikers, waarvan vijf miljoen in Nederland, die antivirussoftware zoals AVG Online Security en Avast Secure Browser hadden geïnstalleerd. Avast verzamelde diverse gegevens van gebruikers, waaronder zoekopdrachten, gps-coördinaten, bezoeken aan pornowebsites en aankopen op webshops.
Stichting CUIC eist nu een schadevergoeding van tussen de 800 en 1100 euro per gedupeerde gebruiker. Hoewel Avast excuses heeft aangeboden, heeft dit niet geleid tot een minnelijke oplossing. Daarom wordt de zaak nu als massaclaim voortgezet. Nederlanders die tussen 2015 en 2020 Avast-software hadden geïnstalleerd, worden opgeroepen om zich aan te melden voor compensatie, waarbij het aantal aanmeldingen de uiteindelijke schadevergoeding zal bepalen.
Stichting CUIC strijdt voor de bescherming van het grondrecht privacy en wil bewustwording creëren bij datagraaiers. De zaak benadrukt de noodzaak om de privacy van individuen te waarborgen en bedrijven ter verantwoording te roepen voor het misbruiken van persoonlijke gegevens. Omni Bridgeway, een Amsterdamse procesfinancier, sponsort de rechtszaak en ontvangt 10 tot 25 procent van de opbrengsten.
Bron: AD.nl