Ondanks dat thuiswerken veel voordelen met zich meebrengt, kan het ook risico’s met zich meebrengen op online gebied. Daniël Verlaan, techjournalist bij RTL Nieuws, geeft tips over hoe je digitaal zo veilig mogelijk blijft.
Als je thuiswerkt is het verstandig om zo veel mogelijk gebruik te maken van bedrijfsapparatuur. Deze apparatuur wordt namelijk gemonitord door het bedrijf. “Zo is de IT-afdeling van het bedrijf ervan op de hoogte als er iets geks gebeurt met de apparatuur", vertelt Verlaan.
Zorgeloos videobellen
Het is hierbij belangrijk om niet een foto van je computerscherm of werkomgeving te delen op social media. “Veel mensen doen dit, maar daar verraad je heel veel informatie mee die kwaadwillenden kunnen gebruiken om je te hacken”, laat Verlaan weten.
Zo kan je met een foto van je werkomgeving wachtwoorden of gevoelige data verraden als je dit bijvoorbeeld op post-its hebt opgeschreven. Tevens kan je e-mailadres in beeld komen of het type computer of software dat je gebruikt.
Inbreken in topsecret overleg Defensie
Als je een foto deelt van je computerscherm tijdens een online vergadering, dan kan het voorkomen dat de vergadercode in beeld is. Dit is Ank Bijleveld, voormalig Minister van Defensie overkomen.
“Bijleveld had een foto van haar vergaderscherm op Twitter gezet, maar op die foto stond het inlogadres en een deel van de pincode van de meeting.” Verlaan heeft toen toegang gekregen tot een geheim overleg tussen de Europese ministers van Defensie. “Dat is natuurlijk niet zo handig”, vertelt Verlaan.
Wees daarom dus extra voorzichtig met het delen van foto’s van je werkomgeving op social media. Het advies van Verlaan: “Als je thuiswerkt, moet je gewoon lekker thuiswerken en niet aan iedereen laten zien dat je thuiswerkt.”
Stel een sterk wachtwoord in
Zorg dat je online accounts goed beveiligd zijn met een sterk wachtwoord, om hackers zo ver mogelijk buiten de deur te houden. In dit artikel geeft Verlaan tips hoe je een sterk wachtwoord kunt maken én bewaren.
Houd je apparaten up-to-date
Een van de basisprincipes van een goede online beveiliging is het updaten van je apparaten, vertelt Verlaan. “Dit geldt niet alleen tijdens thuiswerken, maar überhaupt in je dagelijks leven.”
Houd je telefoon en computer daarom up-to-date en vergeet ook je slimme apparaten niet. Hackers kunnen namelijk via één slim apparaat al jouw thuisnetwerk binnenkomen. Stel waar mogelijk ‘automatisch updaten’ in, zodat jij niet meer naar de updates hoeft om te kijken.
Wees extra alert op phishing
Het tweede basisprincipe van een veilige digitale (werk)omgeving is om extra alert te zijn op phishingberichten, laat Verlaan weten. Voor online oplichters zijn thuiswerkers een gat in de markt, omdat veel communicatie online loopt.
Zo kun je een e-mail of WhatsApp-bericht krijgen die van jouw werkgever of collega afkomstig lijkt te zijn, maar eigenlijk door de oplichter is verstuurd. Denk bijvoorbeeld aan CEO-fraude. “Als collega’s je online benaderen, moet je zeker weten dat ze het echt zijn. Bel diegene op en verifieer dingen”, adviseert Verlaan.
Wil je op de hoogte blijven van actuele online oplichting? Download de gratis Opgelicht?!-app in de App Store en Play Store.