Ons item over malafide slotenmakers deed veel stof opwaaien. Er kwamen veel reacties binnen van mensen die in soortgelijke situaties zaten. Opgelicht?! praatte na de uitzending met Bart Adema, voorzitter van het Nederlands Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde (NSSG). We vroegen hem hoe je malafide slotenmakers kunt herkennen en wat je doen als je met hen te maken hebt.
Wil je de livestream terugkijken? Scroll dan naar beneden voor de video.
Hoe weet je of je met een bonafide of een malafide slotenmaker te maken hebt?
Opvallend is hoe malafide slotenmakers vaak worden aangestuurd via een centrale. Je hebt nooit de persoon voor je die je hebt gesproken. Ook moet je vooraf tekenen. Het zijn vooropgestelde en standaard formulieren waar ze mee aankomen. Het komt er dus op neer dat alles standaard is voorbereid. Ze rijden in auto’s zonder kenmerken, bedrijfslogo’s of met buitenlandse kentekens. Ook hebben ze vaak weinig gereedschap bij zich. ‘Je zou bijna zeggen; iemand die zo van de straat komt’, vertelt Bart.
Hebben jullie tips om oplichting door malafide slotenmakers te voorkomen?
Sowieso is het altijd verstandig om te voorkomen dat je buitengesloten raakt. Het is precies die nood van de mensen, die deze slotenmakers misbruiken. Mocht het toch misgaan, kun je dit ook voorkomen door genoeg reservesleutels bij familieleden en buren neer te leggen. Zorg ervoor dat je geen sleutels in het slot laat zitten, zodat je de reservesleutels ook daadwerkelijk kunt gebruiken. 'Sloten zijn over het algemeen heel degelijk, we komen sloten tegen die 20 tot 50 jaar oud zijn’, vertelt Bart. Mocht een slot toch verslijten, kun je je ook tijdig oriënteren op winkels waar degelijke diensten worden geleverd. Zo ben je voorbereid, wanneer er echt iets aan de hand is. Verder waarschuwt Bart voor het Googelen van slotenmakers. De eerste drie advertenties in de zoekresultaten zijn vaak gekochte advertenties. ‘Deze gekochte zoekopdrachten zijn eigenlijk altijd de malafide slotenmakers’, zo stelt hij.
Is er een keurmerk voor slotenmakers?
Ondanks dat er geen officieel keurmerk is, is er wel het NSSG. Hierbij zijn bonafide slotenmakers aangesloten, die goed werk leveren en hun goede diensten bewijzen. De deur wordt op een nette manier opengedaan. Dit is zonder schade, tenzij het echt niet anders kan. Dat is echter bijna nooit het geval.
Wat is een normale prijs voor de diensten van een slotenmaker?
Dit varieert. In de avond- of nachturen mag best iets gerekend worden. Met 150 euro moet het wel goedkomen. Het bedrag is wel exclusief nieuw slot, gezien vervanging vaak helemaal niet nodig is. Dit geldt zowel voor dichtgevallen deuren als wanneer de sleutel aan de binnenkant zit. Sommige malafide slotenmakers kwamen met rekeningen variërend van 200 tot in de 700 euro, dit klopt niet.
Als het al te laat is en je hebt met een malafide slotenmaker te maken, wat kun je dan nog doen?
Het is logisch dat je jezelf onder druk voelt staan, bijvoorbeeld als vrouw alleen of wanneer je al betaald hebt. Dan wordt het lastig. Wat Bart hierover zegt: ‘Mijn advies is om sowieso niet te betalen. Doen ze moeilijk, laat je de politie er maar bij komen’. Als je het te duur vindt en je voelt je bedreigd, raadt hij aan om 112 te bellen en sowieso altijd aangifte te doen. Heb je al betaald, dan kun je een advocaat inschakelen. Dit is een betere optie dan bellen, gezien deze slotenmakers vaak niet opnemen of agressief worden.
Wat is het allerbelangrijkste dat gedaan moet worden aan deze problematiek?
Het enige wat het gilde kan doen is voorlichting geven, gezien ze geen zeggenschap hebben over andere bedrijven. Informatie verspreiden is dus belangrijk. Ook al is er nood en wil je graag je huis in, probeer vooraf al een goede slotenmaker te kennen. Zorg dat je voorbereid bent. Het is belangrijk om een stukje besef en erkenning creëren onder de bevolking. Bart geeft aan dat hij hoopt dat het beroep slotenmakers beschermd kan worden. ‘Het is voor de klant beter, het is voor ons vak beter en dan kunnen we een hoop mensen schrappen die misbruik maken van de situatie’, stelt Bart. Dan wordt de situatie uiteindelijk beter.