Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Wat kan ik doen tegen huurfraude?

    Ben je van plan om je woning te verhuren? Lees onze tips goed door, zodat je niet een wanbetaler in huis haalt!

    In Nederland trekt een kleine groep mensen rond die keer op keer huurfraude pleegt. Waar ze ook wonen, ze zijn niet van plan om ook maar een cent huur te betalen. Soms betalen ze de eerste maand, maar daarna blijft het stil. Zie deze huurders dan maar eens je huis uit te krijgen; dit blijkt in de praktijk vaak erg lastig te zijn. Om zoveel mogelijk te voorkomen dat je ooit je huis verhuurt aan notoire wanbetalers hebben we een aantal tips op een rij gezet:

    Hoe vind je een goede huurder?

    - vraag om bewijzen van iemands inkomen; een paar originele bankafschriften ter inzage.

    - vraag om een verklaring van de vorige verhuurder en neem persoonlijk contact met hem/haar op.

    - vraag om een originele werkgeversverklaring; bel de werkgever om te controleren of iemand er daadwerkelijk werkt. Een werkgeversverklaring kan redelijk eenvoudig vervalst worden.

    - naast een kopie van een identiteitsbewijs moet je om het origineel ter inzage vragen; een kopie is immers redelijk eenvoudig te vervalsen.

    - vraag om een origineel uittreksel uit het bevolkingsregister.

    - vraag om de betaling van borg en 1 maand huur.

    - laat bij twijfel een rapport maken over de kredietwaardigheid van een persoon. Dit kun je niet in alle gevallen op eigen initiatief doen; vaak moet dit geregeld worden via bijvoorbeeld een makelaar, deurwaarder of een advocaat.

    - Laat in de huurovereenkomst vastleggen dat er bij 1 maand huurachterstand al maatregelen worden genomen en volg dit ook na! Je bouwt zo bij de rechter een dossier op. De kans is groter dat je iemand bij 3 maanden huurachterstand daadwerkelijk het huis uit kunt laten zetten.

    Als iemand aan een van bovenstaande punten niet wil/kan voldoen, denk dan nog eens goed na of je wel met deze huurder in zee wilt gaan. Iemand die immers niets te verbergen heeft, zal zonder smoezen de bewijzen laten zien. Baseer de keuze van je huurder vooral op bovenstaande feiten en laat het gevoel dat iemand erg aardig is achterwege. In de meeste gevallen kom je bij zo'n vlotte babbelaar bedrogen uit en is het juist door de vlotte babbel, nette uitstraling en mooie verhalen dat een oplichter/notoire wanbetaler telkens een nieuw slachtoffer vindt.

    Heb je al een huurder in je huis die weigert te betalen?

    Mr. Tomas Steenmetser (Vereniging van Huurrecht Advocaten) stelt dat men al een deurwaarder in de arm kan nemen als er op de eerste dag van de maand geen huur is betaald. Volgens hem is de befaamde drie maanden huurachterstand-wachtperiode een fabeltje. Er kan meteen worden ingegrepen als er niet betaald wordt. Helaas duurt het hele traject nog steeds maanden. De verhuurder moet eerst een deurwaarder in de arm nemen. Blijft een betaling nog steeds uit, dan kan de verhuurder naar een advocaat stappen. Als het uitzettingsbevel eenmaal door de rechter is uitgesproken, moet er opnieuw een deurwaarder in de arm worden genomen. De deurwaarder spreekt met de politie een ontruimingsdatum af. De daadwerkelijke ontruiming vindt dan enkele weken later plaats.

    Gerechtsdeurwaarder

    Als je een lastige huurder heeft is het mogelijk om direct naar de gerechtsdeurwaarder te stappen. Hiermee spaar je kosten uit voor een advocaat.

    De gerechtsdeurwaarder gaat naar het kantongerecht om een vonnis voor de uitzetting te verkrijgen. Dit vonnis moet nog wel bekrachtigd worden. Dit zal ongeveer 2.000 tot 3.000 euro kosten.

  • Ook interessant