Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Wat kan ik doen als ik te maken heb met een malafide rij-instructeur?

    Wat kan ik doen als ik te maken heb met een malafide rij-instructeur?

    Eindelijk is het dan zover, je mag autorijles nemen! Je vraagt bij vrienden, familie naar goede instructeurs en kijkt op internet naar rijscholen in de omgeving. Je kiest uiteindelijk voor een plaatselijke rijschool, maar wil eerst een proefles. De instructeur rijdt de lesauto voor. Na een uur denk je: 'Ja, dit voelt wel goed.' Helaas blijkt het niet altijd goed te zitten. Hoewel de meeste rijscholen betrouwbaar zijn, zitten ook hier een aantal rotte appels tussen. In dit artikel lees je wat je kunt doen als je te maken hebt met een malafide rij-instructeur.

    Advocate Maryse Oranje van De Vos & Partners Advocaten geeft naar aanleiding van de uitzending van Opgelicht?! tips en adviezen.

    Voorkomen is beter dan genezen

    Het is in deze branche zeer gebruikelijk een lespakket volledig vooraf te betalen. Toch is het niet verstandig dit te doen. Spreek met je instructeur af dat je in termijnen betaalt. Mocht het dan toch mis gaan, ben je maar een klein deel van het totaalbedrag kwijt.

    Civiele zaak

    Je kunt als leerling een civiele procedure starten bij de rechtbank om je te veel betaalde geld terug te krijgen. Als de instructeur niet bereikbaar is per telefoon, mail en post is het zeer waarschijnlijk dat hij ook niet komt opdagen bij de rechtszitting. De rechtbank kan dan een verstekvonnis toewijzen. Dan staat op papier dat je recht hebt op een bepaald bedrag van de instructeur. Dit is jaren geldig. Als de instructeur dan jaren later ergens anders opduikt, kun je alsnog proberen je geld terug te halen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met hulp van een incassobureau. Gratis advies over het starten van een juridische procedure verkrijg je via het juridisch loket.

    Bundel je krachten

    Als je te maken hebt met een malafide rijschool is de kans groot dat je niet de enige bent die gedupeerd is. Het is handig om contact te houden met andere gedupeerden. Als jullie een identieke zaak hebben, kun je samen een civiele zaak starten en zo de kosten van het proces delen. Ook kun je elkaar zo op de hoogte houden van actuele informatie, zoals bijvoorbeeld een nieuw postadres van de instructeur waar je een aanmaning heen kunt sturen.

    Faillisement aanvragen

    Als de instructeur een eenmanszaak of bv heeft, kun je als schuldeiser samen met een of meerdere andere schuldeisers een faillissement aanvragen. Als de rechtbank dit toewijst, wordt er een curator benoemt. De curator bekijkt alle openstaande vorderingen en bekijkt of er middelen zijn om de schulden af te betalen. Houd er rekening mee dat er bij een faillissement een hiƫrarchie is onder de schuldeisers. Als de instructeur bijvoorbeeld ook een schuld heeft bij de belastingdienst, gaat die voor op het moment dat er geld is om schulden af te betalen. De kans is groot dat je als schuldeiser bij een faillissement je geld niet terug krijgt. Wel zorgt een faillissement ervoor dat de instructeur niet onder deze bedrijfsnaam verder kan gaan met zijn praktijken.

    Controleer je rijschool

    Bij het uitzoeken van je rijschool kun je een kijkje nemen op www.rijschoolgegevens.nl. Op deze website kun je van iedere rijschool die ingeschreven is bij het CBR de slagingspercentages vinden.

    Bron: Maryse Oranje

    Gerelateerd

  • Ook interessant