Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Wat is wangiri-fraude?

    Wat is wangiri-fraude?

    Stel je voor, je wordt gebeld door een onbekend buitenlands nummer, je belt het nummer terug en plots krijg je een factuur van je telefoonmaatschappij met een torenhoog bedrag erop wat je moet betalen. Dit overkwam verschillende mensen die zich bij Opgelicht?! meldden. De meest recente meldingen dateren van eind september tot medio oktober 2019.

    Hoe werkt het?

    Deze vorm van criminaliteit wordt ook wel wangiri-fraude genoemd. Internationale groepen criminelen bellen naar je mobiel vanuit het buitenland. Je hebt geen idee wie je gebeld heeft, je kent het nummer ook helemaal niet en uit nieuwsgierigheid bel je maar eens terug. Wanneer je terugbelt krijg je meestal een bandje of een kiestoon te horen. Pas na enige tijd heb je door dat er niemand op gaat nemen: zo lopen de kosten op. Ook kan het zijn dat de wangiri-fraudeurs piepjes nabootsen zodat je denkt dat je opgehangen hebt. In werkelijkheid hang je nog een lange tijd aan de lijn met een heel duur servicenummer dat ergens in het buitenland gevestigd is.

    Meldingen

    De Fraudehelpdesk meldde in 2018 dat het aantal meldingen van wangiri-fraude steeg, en dat merkten we destijds ook bij de redactie van Opgelicht?!. Elke dag kwamen er mailtjes binnen van mensen die gebeld zijn door zo’n onbekend buitenlands nummer. Neem bijvoorbeeld Jasper, die elke dag wel tien keer lastig werd gevallen. Of Caroline, die vlak na het opstaan een buitenlands nummer op haar scherm zag, gelijk besloot om terug te bellen en binnen een paar minuten maar liefst 368 euro kwijt was. Na een aantal maanden van relatieve rust constateert de redactie van Opgelicht?! in de maanden september en oktober van 2019 een flinke opmars. We enorm veel meldingen van mensen die gebeld zijn door nummers uit - vooralsnog - Mali, Mauritanië, Algerije en Tunesië.

    Blokkeer het nummer!

    Mark Vletter, oprichter van de zakelijke provider Voys, zegt dat het voor fraudeurs erg makkelijk is om met software naar honderdduizenden nummers te bellen. Deze nummers plukken ze eenvoudigweg van websites en het kost ze zeer weinig of soms zelfs helemaal niets. Het zou bovendien kunnen dat jouw nummer ooit is buitgemaakt via een datalek: criminelen verhandelen gestolen gegevens op grote schaal en voor enkele tientjes kun je vele duizenden telefoonnummers kopen.

    Wie terugbelt, krijgt de kosten in rekening gebracht van een servicenummer waarvan de kosten zelf kunnen worden bepaald. Het behoeft geen nadere toelichting dat dit binnen de kortste keren ontzettend hard op kan lopen.

    Voor providers is het lastig om dit soort fraude helemaal te voorkomen. De fraudeurs gebruiken steeds weer nieuwe nummers en ze kunnen niet alle nummers blokkeren voor uitgaande gesprekken. Word je gebeld door zo’n buitenlands nummer? Bel dan je provider en geef het nummer door, zodat zij deze kunnen blokkeren. Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat je niet terugbelt, want alleen dan worden er kosten gemaakt.

    Je kan er ook voor kiezen om zelf onbekende nummers te blokkeren op je telefoon. Hieronder geven we je de links voor de verschillende telefoons:

    Overigens heeft Radar ook een handig hulpartikel over het blokkeren van telefoonnummers.

    Opmerking redactie: dit artikel verscheen in juli 2018, maar is naar aanleiding van talloze meldingen gedurende september en oktober 2019 herzien en uitgebreid.​​​​​​​

  • Ook interessant