Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Waar moet ik op letten bij schuldhulpverlening?

    Waar moet ik op letten bij schuldhulpverlening?

    Door de crisis zijn veel mensen financieel in de problemen gekomen. Als je schulden zo hoog zijn dat je geen oplossing meer ziet, is het verstandig om een schuldhulpverlener in te schakelen. Het is belangrijk dat deze betrouwbaar is. Waar let je op?

    Door je financiën in andermans handen te leggen, stel je jezelf kwetsbaar op. Er zijn meerdere gevallen bekend waarbij ‘schuldhulpverleners’ dit vertrouwen misbruikten door geld naar zichzelf weg te sluizen en rekeningen niet te betalen. Het gevolg is dat je nog dieper in de schulden komt. Met onderstaande tips weet je waar je op moet letten om geen slachtoffer te worden van frauduleuze praktijken.

    1. Schuldhulpverlener kiezen

    Mocht je invloed hebben op wie jouw schuldhulpverlener wordt, ga dan eerst naar de gemeente voor advies. Ook kun je gratis een wijkcoach aanvragen om te helpen bij je keuze. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor een schuldhulpverlener die is aangesloten bij de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK). Deze vereniging heeft heel strenge eisen voor leden en ziet toe op frauduleuze praktijken. Meer informatie vind je op de website nvvk.eu. Mocht je bij een schuldhulpverlener zitten die niet bij de vereniging is aangesloten, wil dat niet per definitie zeggen dat deze niet te vertrouwen is. Lidmaatschap bij de NVVK kost geld, niet iedereen kan of wil dit betalen. Er zijn dus ook bonafide schuldhulpverleners buiten deze vereniging. Lidmaatschap bij de NVVK moet eerder gezien worden als iets extra’s.

    2. Let op de communicatie

    Wanneer je jouw schuldhulpverlener probeert te bereiken, is het gebruikelijk dat deze binnen een week contact met je opneemt. Negeert hij je telefoontjes of e-mails stelselmatig en wordt hij boos zodra je hem hierop aanspreekt, is het verstandig om op je hoede te zijn. Duidelijkheid bieden en je vragen beantwoorden, is een belangrijk onderdeel van zijn werk. Doet hij dit niet, kun je hem hierop aanspreken en een brief over sturen. In de brief geef je aan niet tevreden te zijn en binnen een week antwoord te willen. Bewaar een kopie voor je eigen administratie.

    3. Zorg voor financiële transparantie

    Je schuldhulpverlener beheert je financiën. Hij betaalt je rekeningen, regelt afspraken omtrent afbetalingen en geeft je leefgeld. Je mag verwachten dat je schuldhulpverlener transparant is over wat hij namens jou met schuldeisers afspreekt. Maak dus afspraken over de manier waarop hij je op de hoogte houdt van zijn werk. Je moet bijvoorbeeld regelmatig inzicht krijgen in wanneer hij welke schulden afbetaalt. Hij is verplicht om je zicht op je eigen financiën te geven wanneer je hierom vraagt. Vraag dan ook of de schuldhulpverlener regelmatig een uitdraai stuurt van de door hem gedane betalingen.

    4. Geen inzage in eigen financiën

    Blijft je schuldhulpverlener je verzoek tot inzage consequent weigeren of duurt het weken voordat hij inzicht wil geven in de financiële stand van zaken, trek dan aan de bel. Leg dit vast, bijvoorbeeld per e-mail. Hetzelfde geldt wanneer je ontdekt dat hij geld van je op een rekening laat storten die op zijn naam staat. Ook al beweert de schuldhulpverlener dat hij de rekening gebruikt om jouw schulden te betalen, dit is zeer fraudegevoelig en streng verboden! Voor dit soort praktijken heeft hij een vergunning van de bank nodig en die is bijna niet te verkrijgen. Krijg je geen inzicht in je financiën maar wel aanmaningen of zelfs deurwaarders aan de deur, is dat een slecht teken. Het is belangrijk om je schuldhulpverlener hiervan op de hoogte te brengen. Je mag ook best opheldering eisen. Daarnaast kun je hem schriftelijk in gebreke stellen. In deze brief vermeld je duidelijk wie je bent, wie je schuldhulpverlener is, wat het probleem is en wat je van je schuldhulpverlener verlangt. Indien relevant kun je nog wat achtergrondinformatie toevoegen. Bewaar een kopie van alles wat je verstuurt voor je eigen administratie. Mocht je jouw schuldhulpverlener echt niet meer zien zitten, kun je ook nu al overgaan tot de in punt 5 beschreven tips.

    5. Schulden verdubbeld of erger?

    Als je uiteindelijk via je schuldhulpverlener of door middel van aanmaningen/deurwaarders ontdekt dat je schulden zijn verdubbeld of erger, heb je echt een probleem. Het is namelijk niet eenvoudig om in dit stadium tot een oplossing te komen. Enkele mogelijkheden:

    • Mocht je schuldhulpverlener zijn toegewezen via de gemeente, dan kun je hiernaartoe gaan met je klacht.
    • Je kan een brief naar de kantonrechter sturen en hierin aangeven waarom je jouw huidige schuldhulpverlener niet meer wilt. Leg goed uit wie jij bent, wie je schuldhulpverlener is en wat precies het probleem is. Hierbij kun je achtergrondinformatie geven en bewijsstukken opsturen. Voor meer informatie kun je kijken op de website rechtspraak.nl.
    • Als iemand je echt ernstig heeft benadeeld, kun je een advocaat inschakelen. Die zou kunnen regelen dat je niet meer verantwoordelijk bent voor de onnodig gemaakte schulden. Maar wanneer je schulden hebt, heb je meestal geen geld voor een advocaat. Een organisatie zoals de Jurofoon kan je doorverwijzen naar een advocaat die op toevoeging werkt. Dat betekent dat de kosten van de advocaat door de staat worden gedragen, zelf betaal je dan niets of een eenmalig bijdrage. Je kunt ook zelf een advocatenkantoor benaderen met de vraag of zij op toevoeging werken.

    Vaak is het heel moeilijk te bewijzen dat je schuldhulpverlener je financieel heeft benadeeld. Soms lukt dit helemaal niet, voorkomen is dus beter dan genezen. Ga niet over een nacht ijs wanneer je een schuldhulpverlener zoekt en leg alle afspraken en het verdere contact tussen jullie zo goed mogelijk vast.

    Gerelateerd

  • Ook interessant