Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Waar moet ik op letten als ik op zoek ben naar een huurwoning?

    Waar moet ik op letten als ik op zoek ben naar een huurwoning?

    Ben je op zoek naar een huurwoning? Pas dan goed op dat jij niet het slachtoffer wordt van oplichters die actief zijn op de huurmarkt. Opgelicht?! heeft een aantal zaken op een rij gezet waarop je kunt letten.

    Voor veel mensen is het lastig om een betaalbare huurwoning te vinden. Daar spelen oplichters handig op in. Ze maken bijvoorbeeld woningzoekenden geld afhandig door niet-bestaande huurwoningen aan te bieden en maken zich daarmee schuldig aan voorschotfraude. Ook zijn er fraudeurs actief die misbruik maken van de identiteitsbewijzen van slachtoffers die denken hun droomhuis gevonden te hebben.

    Ben jij op zoek naar een huurwoning? Let dan goed op de volgende zaken:

    • Heb jij zelf een advertentie geplaatst waarin je aangeeft op zoek te zijn naar een huis, let dan op! Woningbouwverenigingen reageren nooit op advertenties die jij plaatst, ze plaatsen zelf advertenties waarop jij kunt reageren.
    • Wanneer je gebeld wordt voor een woning, controleer dan degene die je belt en laat je niet onder druk zetten om direct geld over te maken.
    • Zegt iemand van een verhuurbedrijf te zijn, google dan de naam van het bedrijf en de persoon die je aan de lijn hebt. Neem contact op met het bedrijf en check of deze persoon ook daadwerkelijk voor dit bedrijf werkt. Kijk ook of er op internet beoordelingen te vinden zijn over het desbetreffende bedrijf.
    • Wees sceptisch als een woning te mooi lijkt om waar te zijn. Een appartement in de binnenstad van Amsterdam voor 600 euro per maand lijkt een uitstekende deal, maar deze woning bestaat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet.
    • Vage, heel kleine of onduidelijke foto's zijn vaak ook verdacht: de meeste bona fide makelaars besteden hier zorg en aandacht aan en een particuliere verhuurder heeft er ook belang bij om een representatief beeld van de woning te schetsen.
    • Bezichtig altijd eerst een woning voordat je allerlei papieren opstuurt of zelfs geld overmaakt.
    • Er wordt pas om geld gevraagd wanneer er een huurovereenkomst is ondertekend en de sleuteloverdracht plaatsgevonden heeft.
    • Stuur nooit je zomaar een kopie van je identiteitsbewijs op!
    • Via de KopieID app kun je een veilige kopie maken van je ID-bewijs. Met deze app kun je in de kopie de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Ook zet je met de app een watermerk in de kopie met daarin het doel en de datum van de kopie. Komt de kopie dan ooit in handen van fraudeurs terecht, bijvoorbeeld door een hack? Dan is het dankzij de KopieID app moeilijker om ermee te frauderen.

    Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 5 december 2017, maar is op 31 juli 2019 door de redactie geactualiseerd.

  • Ook interessant