Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Loodgieter of slotenmaker nodig? Vertrouw niet blind op de eerste Google-zoekresultaten wegens klikfraude

    arrow-right-circleShape Bekijk complete uitzending

    Op het moment dat je de deur gedachteloos achter je dicht gooit, maar je sleutels nog binnen op de keukentafel liggen, weet je dat je een probleem hebt. Dan wil je het liefst zo snel mogelijk een oplossing. Gelukkig zijn de meeste redders in nood binnen no-time gevonden op Google. Toch is het goed om een paar dingen te bedenken voordat je de eerste de beste slotenmaker die als zoekresultaat via Google naar boven komt belt voor hulp.

    Hoe zit dat precies? Een tactiek die graag wordt toegepast door kwaadwillende adverteerders zoals degenen achter de malafide slotenmakers, rioolontstoppers, wespenverdelgers en ongediertebestrijders waar we recent aandacht aan hebben besteed, is het inzetten van zogenaamde clickfarms. Dat komt kort samengevat neer op het volgende. 

    Malafide ondernemingen laten het advertentietegoed van bona fide concurrenten wegklikken, zodat de gesponsorde advertenties van hun eigen ondernemingen ineens bovenaan verschijnen in Google. Dat gebeurt dus met behulp van zogenaamde clickfarms, schimmige bedrijfjes die bovendien zelden in Nederland gevestigd zijn.

    Door via gerichte zoekopdrachten op concurrerende bedrijven te zoeken én deze websites vervolgens kort te bezoeken, wekken ze de indruk dat het bij het bezoek om oprechte interesse gaat. Daarmee weten ze het advertentietegoed van eerlijke ondernemers weg te klikken.

    Google herkent in voorkomende gevallen weliswaar dat dit soort bezoeken frauduleus zijn, maar niet altijd: er zijn tactieken om dit te omzeilen. En hierdoor worden eerlijke ondernemers niet alleen onnodig op kosten gejaagd doordat clickfarms ze veel geld uit de zakken kloppen voor onbenut en dus weggegooid advertentiegeld, door dit soort praktijken komen de advertenties van malafide ondernemers zoals gezegd óók bovenaan te staan.

    Zo werken clickfarms die advertentiebudget wegkapen op Google

    Duidelijke zaak: de inzet van clickfarms heeft dus niet alleen gevolgen voor de ondernemer, maar óók voor jou als consument. Waar moet je op letten?

    Google toont eerst gesponsorde advertenties, daarna pas organische zoekresultaten

    Als je op Google het woord 'loodgieter' intoetst, krijg je na ongeveer een seconde toegang tot 3,6 miljoen resultaten. Hoewel iedere vakman graag iets wil verdienen, kan uiteindelijk niet iedereen bovenaan in Google staan.

    Dat kan wel als je ervoor betaalt. De eerste resultaten die je te zien krijgt zijn vaak advertenties, dat vermeldt Google ook duidelijk. Om daar te mogen staat moeten bedrijven betalen. Bedrijven betalen daarvoor per klik. Hoe populairder een zoekwoord, hoe duurder de klik. En wie het meest biedt, staat bovenaan, zelfs als je nog nooit een positieve review hebt gehad.

    Dat wil absoluut niet zeggen dat bedrijven die adverteren onbetrouwbaar zijn, maar het feit dat ze bovenaan staan betekent ook niet dat het de beste keuze is. Probeer daarom altijd goed te kijken met wie je te maken hebt.

    Staat het bezoek- of vestigingsadres op de website?

    Kun je in contact komen met het bedrijf? Onbetrouwbare bedrijven laten liever niet weten waar ze uithangen. Maar ook als er wel een adres genoemd wordt, betekent dat niet dat een bedrijf per definitie betrouwbaar is. 

    Google eens op het adres. Hierdoor krijg je een indruk waar je mee te maken hebt. Mocht je namelijk bedonderd worden, dan is het fijn om te weten waar je moet zijn. Maar let op: ook het genoemde adres zegt lang niet altijd alles: regelmatig wordt gebruik gemaakt van brievenbusfirma's.

    Klopt het genoemde KvK-nummer op de website?

    Een bedrijf is verplicht het KvK-nummer op de website te zetten. Kijk of dit er ook daadwerkelijk op staat en check op de site van de Kamer van Koophandel of dat nummer ook daadwerkelijk klopt en niet bijvoorbeeld al heel lang is uitgeschreven. Ook komt het voor dat er een KvK-nummer van een ander bedrijf wordt gebruikt: let daar goed op.

    Hoe oud is de website? Te jong of net online kan een verdacht signaal zijn

    Soms lees je dat een bepaalde loodgieter als 20 jaar actief is. En meestal is dat een goed teken, want dan zullen de medewerkers wel veel ervaring hebben.

    Of de bewering ook klopt is natuurlijk de vraag. Je kunt daarom controleren hoe lang een bedrijf al een domeinnaam heeft. Dit kun je doen via de zogenaamde Whois Lookup van Domaintools. Een domeinnaam die eindigt op .nl check je heel eenvoudig via Sidn.nl.

    Bestaat de website pas net? Dan loont het wellicht de moeite om even af te wachten wat de ervaringen zijn.

    Niet alleen maar positieve reviews

    Zijn er reviews te vinden, en zijn die positief? Heel goed. Maar heeft het bedrijf volgens de eigen website duizenden uitstekende reviews? Dan kun je je afvragen of dat klopt. Zeker als het bedrijf pas net bestaat. Elk bedrijf heeft wel eens een ontevreden klant.

    Geen of weinig klachten op onafhankelijke fora of recensieplatformen

    Google de naam van het bedrijf of zoek op de domeinnaam van de webshop met de toevoeging 'ervaringen'. Als het bedrijf al langer bestaat, kom je er op die manier snel genoeg achter of mensen op onafhankelijke fora hun negatieve ervaringen hebben achtergelaten of dat de website mogelijk mogelijk frauduleus is. Vind je helemaal geen resultaat? Dat is vaak geen goed teken.

    Klopt het keurmerk wel?

    Betrouwbare bedrijven zijn vaak aangesloten bij een keurmerk of een brancheorganisatie. Daardoor weet de klant wat hij kan verwachten van een bedrijf. Maar een malafide partij kan natuurlijk ook eenvoudig een keurmerk kopiëren en plakken. Bij twijfel kun je dat controleren.

    Lang niet iedere loodgieter of slotenmaker zal aangesloten zijn bij een keurmerk, maar als een keurmerk getoond wordt op de website, dan moet dat bedrijf ook terug te vinden zijn op de website van het desbetreffende keurmerk. 

    Voorkom dat je gehaast moet zoeken

    Als je jezelf per ongeluk hebt buitengesloten of als je wc op het punt staat te overstromen, dan heb je uiteraard geen tijd om uitgebreid allerlei reviews te gaan lezen. Zorg ervoor dat je op dergelijke situaties bent voorbereid en zoek nu alvast, in alle rust naar een betrouwbare ongediertebestrijder, rioolontstopper of slotenmaker op Google en sla het nummer op in je telefoon.

    Dan weet je zeker dat je de echte redder in nood belt.

  • Ook interessant