Ben je via Marktplaats op zoek naar een nieuwe fiets of spullen voor in huis? Jaarlijks gebruiken miljoenen consumenten dit platform om nieuwe en tweedehands spullen te kopen, verkopen of gratis aan te bieden. Van auto’s, meubels en boeken tot muziekinstrumenten, sneakers en vintage kleding - vrijwel alles is er te vinden.
Volgens cijfers van Marktplaats worden dagelijks zo’n 350 duizend nieuwe advertenties geplaatst, wat neerkomt op ruim 10,5 miljoen per maand. Deze grootschalige online consumptie brengt ook risico’s met zich mee. Uit onderzoek van het CBS naar online criminaliteit blijkt dat in 2023 zo’n zeven procent van de Nederlanders van vijftien jaar of ouder slachtoffer is geworden van aankoopfraude: zij betaalden voor producten of diensten die nooit werden geleverd.
Slachtoffer van fraude op Marktplaats
Zo wilde Corine graag een keer naar een Adele-concert in de Ziggo Dome, maar de kaarten waren in een mum van tijd uitverkocht. Op Marktplaats werden al snel tickets aangeboden, vaak voor woekerprijzen van honderden euro’s per stuk. Het doorverkopen van tickets tegen extreem hoge prijzen komt vaker voor, zoals bij het Taylor Swift-concert in de Amsterdam Arena.
Toen Corine drie kaartjes vond voor honderd euro per stuk besloot zij deze te kopen. Ze maakte het geld over, maar ontving geen tickets en de communicatie met de verkoper liep spaak. In een poging de verkoper te traceren, ontdekte zij op Facebook een recent aangemaakt profiel met een modellenfoto als profielfoto. “Op dat moment besefte ik dat ik was opgelicht en sindsdien ben ik extra voorzichtig en alert op verdachte signalen”, vertelt zij.
Veelvoorkomende vormen van oplichting via Marktplaats
- Het cybersecurityplatform VPNGids benoemt op zijn website de meest voorkomende vormen van online oplichting op Marktplaats:
- 1-cent-fraude, ook wel bekend als tikkiefraude of betaalverzoekfraude
- Fraude met verzendlabels
- Fraude bij verzenden
- Valse betaalbewijzen
- Identiteitsfraude
- Betalen met vals geld
- Rekeningnummer ontfutselen
Zo voorkom je oplichting via Marktplaats
- Controleer áltijd het account van de verkoper: hoe lang is diegene actief? En wat is de inhoud van de reviews? Dit kan je een hoop gedoe besparen.
- Vraag om de officiële bon of het verkoopbewijs van het product en vertrouw niet op screenshots.
- Is de communicatie vreemd, bijvoorbeeld doordat de verkoper je onder druk zet om snel te betalen, wees dan extra alert.
- Houd het contact en de betalingen via Marktplaats zelf. Wil de andere partij de betaling of het contact voortzetten buiten Marktplaats, dan is dit erg verdacht.
- Haal, indien mogelijk, het product zelf op in plaats van het te laten verzenden.
- Kies bij voorkeur om achteraf te betalen, nadat je het product in ontvangst hebt genomen.
Om zowel handelaren als consumenten te beschermen, biedt Marktplaats de ‘kopersbescherming’ service aan. Wacht je na betaling al een tijd op jouw bestelling? Stuur de verkoper eerst nog een laatste bericht en benadruk dat de afgesproken ontvangstdatum voorbij is. Zo kun je uitsluiten dat het product nog onderweg is. Benoem in dit bericht ook expliciet de ontvangstdatum. Als de verkoper de afspraak niet nakomt en niet op jouw bericht reageert, kun je overgaan tot vervolgstappen.
Ben jij opgelicht via Marktplaats, dit kun je doen!
Let erop dat je geen gesprekken of ander bewijsmateriaal verwijdert. Verzamel al het bewijs: bewaar screenshots, de gespreksgeschiedenis en gegevens van de verkoper, zoals het adres, telefoonnummer en de gebruikersnaam. Doe ook aangifte bij de politie als je geld hebt overgemaakt. Meld het ook bij je bank, de medewerkers kunnen je helpen om je geld terug te vorderen. Hiervoor is een aangifte wel een vereiste. Bovendien help je op deze manier voorkomen dat meer mensen slachtoffer worden van online oplichting. Meld het ook bij Marktplaats zelf, zodat het platform andere consumenten kan waarschuwen.