Hoe weet je of een app malafide is? Helemaal zeker kun je het nooit weten. Maar met deze tips houd je alvast een boel narigheid buiten de deur.
1. Lees de voorwaarden
Het klinkt zo logisch, en dat is het ook. Lees de voorwaarden van de app voordat je deze downloadt. Daarin wordt gevraagd welke toestemming een app allemaal vraagt.
2. Is het logisch?
Bedenk zelf of het logisch is dat de app voor al deze dingen toestemming vraagt. Heeft een app voor het openbaar vervoer werkelijk toestemming nodig tot je foto’s? En heeft een app om foto's te bewerken echt toegang tot je microfoon nodig? Zo nee, dan kun je overwegen om een andere app te downloaden.
Met de nieuwste telefoonsoftware kun je voor apps per onderdeel toestemming geven. In dat geval hoef je dus niet alle voorwaarden samen te accepteren, maar kun je specifieke dingen weigeren. Maak daar gebruik van.
3. Wie is de fabrikant?
In de App Store of Play Store staat vermeld wie de fabrikant is van de app. Is dat een grote, bekende partij? Dan is de kans groter dat de app legitiem is.
4. Let op de spelling
Kijk heel goed naar de naam van de app. Is die precies gespeld zoals het hoort? Download je een aanvulling op een bestaande app, zoals een collage-app voor Instagram, zoek dan eerst op Google of dit een officiële uitbreiding is.