Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Hoe voorkom ik oplichting bij het (ver)kopen via een handelssite?

    Hoe voorkom ik oplichting bij het (ver)kopen via een handelssite?

    Zoals inmiddels welbekend is, hebben fraudeurs websites als Marktplaats en eBay al geruime tijd ontdekt als relatief veilig jachtterrein. Het risico om gepakt te worden is tamelijk gering en men hoopt na een snelle, maar ingrijpende reeks oplichtingen eenvoudig te kunnen verdwijnen in de anonimiteit. Kort daarna maken ze een nieuw account en het verhaal begint opnieuw. Er zijn dan ook tal van voorbeelden op te noemen van wat er mis kan gaan. Bekijk de advertentie en adverteerder goed en let op de volgende zaken.

    Tip 1: Engelstalige advertenties verdienen extra aandacht

    Veel mensen denken dat het veiliger is om zaken dichter bij huis te doen, niet in de laatste plaats omdat een eventuele taalbarrière geen obstakel vormt en de kans om een transactie succesvol af te ronden mede om deze reden een stuk groter wordt. Maar het kan natuurlijk altijd dat je tegen Engelstalige advertenties aanloopt. Dat is niet per definitie reden tot zorg, maar het loont wel om extra scherp te zijn. Verdachte of twijfelachtige advertenties kun je onder meer herkennen aan de volgende kenmerken:

    • Gebrekkig Engels. Grammaticale fouten en inadequate beheersing van de taal maken soepele communicatie er in ieder geval niet makkelijker op. Professionele verkopers besteden hier bovendien veel meer aandacht aan.
    • Overdreven gebruik van hoofdletters.
    • Schreeuwerige teksten die aansturen op een snelle koop: 'perfect price', 'perfect condition', 'buy now!' et cetera.

    Tip 2: Let op duurdere producten, zeker als deze in grotere aantallen worden aangeboden

    Wanneer iemand in een advertentie dure producten in grote aantallen tegelijkertijd aanbiedt, is het mogelijk dat het gaat om gesloten goederen. Worden deze producten door een bedrijf aangeboden? Probeer dan eerst wat research te doen door uit te vinden of dit bedrijf door consumenten hoog wordt aangeschreven. Is dat niet het geval, of lukt het je überhaupt niet om informatie over het bedrijf boven water te halen? Wees dan op je hoede!

    Worden deze spullen echter door een particulier aangeboden? Dan is het helemaal goed om waakzaam te zijn: de meeste particulieren hebben doorgaans geen reden om er een handeltje in dure electronica op na te houden en het is daarnaast niet ondenkbaar dat verhalen over 'restpartijen' eigenlijk verhullen dat de producten op oneerlijke wijze verkregen zijn. In dit geval loont het om te controleren of je aanvullende informatie over de verkoper kunt achterhalen; daarover meer in tip 4.

    Voor dure producten zoals smartphones en laptops geldt dat je beter altijd voorzichtig kunt zijn. Voor oplichters is het immers interessanter om in één keer een paar honderd euro buit te maken dan een paar tientjes. Bijkomend nadeel is dat producten die je op dergelijke wijze in je bezit krijgt vaak ook niet onder een garantieregeling vallen.

    Tip 3: Prijs te goed om waar te zijn? Dat is meestal ook zo

    Wees argwanend als je een product tegenkomt met een prijs die zo laag is dat het eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Gloednieuwe MacBook Pro voor € 400,00? Hoe verleidelijk dat ook klinkt, ergens weet je natuurlijk best dat dat niet helemaal zuivere koffie is. De laptop is dan of afkomstig van diefstal (waardoor de verkoper er belang bij heeft om 'm snel van de hand te doen) of je krijgt überhaupt niks toegestuurd na betaling. Voor oplichters is het interessant om verleidelijk geprijsde producten aan te bieden. Meestal gaat het om producten uit de duurdere segmenten zoals electronica, want dit levert naar verhouding het meeste op. Onthoud goed: als een aanbieding te mooi klinkt om waar te zijn, is er meestal ook niets van waar!

    Tip 4: Is je verkoper bekend? Ga de antecedenten na

    De meeste verkoopwebsites werken inmiddels met een feedbacksysteem waarin kopers en verkopers elkaar kunnen beoordelen. Marktplaats kwam als een van de grootste handelsplatformen relatief laat met deze functie, maar sinds eind september 2018 is deze functie daar ook beschikbaar. Handelsplatform eBay maakt er al jaren gebruik van. Over het algemeen geldt dat verkopers die A. langer actief zijn en B. solide feedback hebben opgebouwd betrouwbaarder zijn dan nieuwe verkopers met geen of weinig feedback.

    • Check de gegevens van de verkoper op Politie.nl. Je kunt onder meer zoeken op telefoonnummer, mailadres, IBAN en url van de webwinkel.
    • Een kijkje op ons forum kan wellicht ook verhelderend zijn.

    Tip 5: Controleer adresgegevens en telefoonnummer

    Vraag de adverteerder altijd om zijn adresgegevens en telefoonnummer. Controleer vervolgens of deze correct zijn. Dit kan bijvoorbeeld bij goudengids.nl en telefoongids.nl. Een telefoonnummer is overigens alsnog geen garantie dat een transactie succesvol verloopt: malafide personen maken met regelmaat gebruik van een prepaid simkaart in combinatie met een goedkoper type mobiele telefoon. Heeft een oplichter binnen een kort tijdsbestek eenmaal een aardige buit binnengemaakt, dan kan diegene zich simpelweg ontdoen van het simkaartje en/of de telefoon. Met een gering deel van de winst is een vervangend exemplaar zo geregeld.

    Tip 6: De betaling

    Gelijk oversteken is natuurlijk de eerlijkste manier van zaken doen. Je weet wat je krijgt en de adverteerder heeft direct het geld in handen. Let er hierbij erop dat je afspreekt op een voor jou vertrouwde locatie, en neem nooit het gehele bedrag cash mee als het gaat om grote geldbedragen. Pin dan het resterende bedrag wanneer je het product in je handen hebt. Blijf wel alert op vals geld. Het komt steeds vaker voor dat oplichters met valse bankbiljetten betalen bij een dergelijke transactie.

    Wanneer er gevraagd wordt of het volledige bedrag overgeboekt kan worden op de rekening van de adverteerder, vraag dan of het mogelijk is om een aanbetaling te doen. Zo kun je de rest betalen wanneer je het product hebt ontvangen. Ga echter nooit in op verzoeken om via Tikkie een gering bedrag over te maken, zogenaamd 'ter bevestiging' van jouw rekeninggegevens. Dit betreft de zogenaamde één-cent-truc!

    Marktplaats maakt inmiddels gebruik van de Gelijk Oversteken-functionaliteit. Bij deze variant van betaling treedt Marktplaats op als bemiddelende partij en wordt het geld op een derdenrekening geparkeerd. Pas als de koper aangeeft het product naar tevredenheid te hebben ontvangen, wordt het geld vrijgegeven aan de verkoper. Hoe het precies werkt, lees je op de website van Marktplaats. Overigens is het ook hiermee nog niet honderd procent gegarandeerd dat je niet wordt beetgenomen.

    Pas op! Betalen via Western Union/MoneyGram betalen is onveilig. Bij deze banken is het makkelijk om een account aan te maken met een vals identiteitsbewijs. Er is dus een grote kans dat je te maken hebt met een oplichter. Ook prepaid creditcards zoals 3V en Paysafe worden vaak misbruikt door oplichters.

    Bron: Politie.nl / Marktplaats.nl

    Dit artikel is op 23-07-19 bewerkt. Het originele artikel is gepubliceerd op 5-1-16

  • Ook interessant