Hoe voorkom ik dat mijn digitale identiteit wordt gestolen?
Vraag en antwoord
clockOval 6
Het is heel belangrijk om je digitale identiteit goed te beschermen. Jouw unieke, persoonlijke gegevens kun je namelijk niet vervangen. Een burgerservicenummer bijvoorbeeld krijg je maar eens in je leven. Als die misbruikt wordt, kun je dat de rest van je leven met je meedragen.
Met deze tips maak je de kans op (digitale) identiteitsdiefstal aanzienlijk kleiner.
1. Gebruik geen standaardwachtwoorden
De meest gebruikte wachtwoorden zijn steevast 'password' en '123456'. Voorkom het gebruik van makkelijk te raden wachtwoorden. Gebruik hoofdletters en kleine letters, cijfers en vreemde tekens.
2. Gebruik verschillende wachtwoorden
Veel mensen gebruiken voor verschillende websites hetzelfde wachtwoord. Als een hacker jouw wachtwoord kraakt, kan hij dus op al die verschillende accounts inloggen. Gebruik dus verschillende wachtwoorden voor verschillende websites.
3. Kopie van je paspoort
Wees heel voorzichtig met het versturen of bewaren van kopieën van je paspoort. Let daarbij op een aantal dingen:
Moet je een kopie opsturen? Download dan eerst de app 'Kopie ID' van de Rijksoverheid. Daarmee kun je een veilige kopie van je identiteit maken en versturen.
Bewaar geen kopie van je paspoort in je mailbox.
Als je een kopie van je paspoort op je computer of een harde schijf bewaart, geef het bestand dan een andere titel dan 'Paspoort'. Bijvoorbeeld: 'Recept appeltaart'.
4. Slachtoffer identiteitsfraude?
Ben je toch slachtoffer geworden van identiteitsfraude? Doe dan aangifte bij de politie en meld je bij het Meldpunt Identiteitsfraude. Zij kunnen je verder helpen.