Op verhuursites zijn geregeld malafide verhuurders actief. Zij plaatsen advertenties voor kamers of woningen die niet bestaan, spiegelen het huis veel mooier voor dan in werkelijkheid het geval is, maken misbruik van paspoortgegevens of gaan er zelfs met een voorschot of de borg vandoor.
Ook zijn er verhalen bekend van mensen die tijdens een bezichtiging zijn lastiggevallen door de verhuurder.
Om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een malafide verhuurder, heeft de redactie van Opgelicht?! een aantal tips op een rij gezet. Houd deze tips in je achterhoofd en gebruik je gezonde verstand om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van deze vorm van oplichting.
- Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dit meestal ook zo. Wees bijvoorbeeld alert bij een mooie woning in een dure wijk die aangeboden wordt voor weinig geld.
- Zorg dat je weet met wie je zaken doet. Google eens op internet op zijn of haar naam. Probeer de verhuurder te spreken en het liefst ook te ontmoeten.
- Google het adres. Bestaat de woning wel? Bekijk indien mogelijk de woning op Google Streetview.
- Google op de naam, het mailadres en telefoonnummer van de verhuurder. Komen deze op een zwarte lijst voor?
- Ga niet af op contact dat alleen via internet of de telefoon verloopt. Betaal nooit een voorschot zonder dat je de kamer of woning bezichtigd hebt.
- Zorg dat er iemand meegaat naar een bezichtiging. Probeer niet over je heen te laten lopen als de verhuurder opdringerig is. Stel vragen, wees assertief en houd altijd in je achterhoofd dat je ook ‘nee’ kunt zeggen.
- Vraag bij het verstrekken van gegevens waarvoor dit nodig is. Geef niet zomaar paspoortgegevens aan de verhuurder. Vraag ook de gegevens van de verhuurder.
- Vermijd zogenaamde Money Transfers. Deze vorm van betalen valt niet te traceren. Vraag de verhuurder of betaling op een andere manier mogelijk is.
- Veel oplichters werken vanuit het buitenland. Als de verhuurder aangeeft in het buitenland te zitten, let dan extra goed op. De kans is groot dat het een scam betreft.