Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Cyberexpert Stan Hegt beantwoordt kijkersvragen

    Cyberexpert Stan Hegt beantwoordt kijkersvragen

    De afgelopen weken heeft ethisch hacker Stan Hegt uitgelegd hoe cybercriminelen te werk gaan in uiteenlopende fraudegevallen. Hieruit blijkt dat oplichters op gewiekste wijze handelen en een spoor van slachtoffers kunnen achterlaten.

    Naar aanleiding van de uitleg van Stan stuurden kijkers ons vragen over hun internetgedrag. Lees hier de antwoorden van de cyberexpert.

    Ik wil graag rustig kunnen internetbankieren. Zijn open wifi-netwerken overal veilig genoeg om hiervoor te gebruiken?

    Een hacker kan meekijken in het netwerkverkeer op een wifi-netwerk als hij kwade bedoelingen heeft. Dat lijkt eng, maar dat hoeft niet zo te zijn. Zorg dat je een beveiligde verbinding hebt als je gaat internetbankieren of als je je betaalgegevens online invult. Je kunt aan het slotje in de URL zien of je verbinding veilig is.

    Kan ik veilig internetbankieren?

    Ja. Als je gaat internetbankieren via een app, dan controleert de bank of er een veilige internetverbinding is. Zo niet, dan kun je niet inloggen en vraagt de bank het later nog eens te proberen. Als er een veilige internetverbinding is, kun je zonder problemen je saldo checken of geld overboeken. Bankier je via je computer? Kijk dan goed of er een beveiligde verbinding is door te controleren of er een slotje in de adresbalk van je browser staat. Dit geldt uiteraard ook voor het invullen van je creditcardgegevens. Als er een slotje te zien is, worden je gegevens via een beveiligde site op een versleutelde manier verzonden.

    Er is laatst een website online gekomen die wachtwoorden en inloggegevens in een database heeft. Moet ik bang zijn voor mijn online veiligheid?

    Kwaadwillende hackers proberen in te breken in sites waar inloggegevens en wachtwoorden voor nodig zijn. Deze gegevens publiceren ze dan online.

    Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je wachtwoord voor websites waar gevoelige informatie te vinden is (banken, DigiD, etc.) verschilt van je wachtwoord voor webshops. Daarnaast is het ook verstandig geen standaardwachtwoord zoals welkom123 te gebruiken. Kies voor een combinatie die lastig te achterhalen is. Je kunt bijvoorbeeld een zin als wachtwoord gebruiken, dit is moeilijker te achterhalen dan een kort woord. Een laatste tip: verander je wachtwoorden regelmatig.

    Je kunt zelf achterhalen of hackers jouw inloggegevens hebben achterhaald. Dit kun je op de volgende websites doen:

    Meer weten? In dit artikel lees je meer over bovengenoemde tools. Ook vind je er advies over wat je kunt doen als jouw gegevens gelekt blijken te zijn.

    Gerelateerd

  • Ook interessant