Al jaren circuleren ze, mailtjes die je wijsmaken dat je een loterij hebt gewonnen of die een groot geldbedrag 'zomaar' aanbieden. Deze vorm van oplichting wordt Nigeriaanse fraude genoemd, omdat het in dit Afrikaanse land is ontstaan. Tegenwoordig worden deze oplichtingstrucs wereldwijd gebruikt en worden deze berichten niet alleen maar via e-mail verstuurd, maar bijvoorbeeld ook via sociale media en sms. De term voorschotfraude wordt ook vaak gebruikt voor deze vorm van fraude. In dit artikel vind je een aantal voorbeelden en tips.
Je hebt een prijsvraag of loterij gewonnen (waaraan je niet hebt meegedaan)
Je bent de gelukkige winnaar van een prijsvraag of loterij! Een groot geldbedrag, een auto; het is van jou, als je maar even contact opneemt. Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dat is dan ook zo! Vaak staat een link in het bericht, die leidt naar een website waar je de prijs kunt claimen of een mailadres waar je jouw gegevens heen moet sturen. Daarna zal je altijd worden gevraagd om een geldbedrag te over te maken als 'administratiekosten'. Dit geld ben je kwijt en de prijs zul je nooit zien, want die bestaat niet.
Als je je niet kunt herinneren ooit mee te hebben gedaan aan een loterij of prijsvraag, ga er dan niet op in en verwijder het mailtje.
Iemand heeft je hulp nodig om een geldbedrag beschikbaar te krijgen
Je krijgt een (vaak Engelstalige) mail, waarin iemand je een zakenvoorstel wil doen. Hij geeft vaak een vage uitleg over hoe hij aan je mailadres is gekomen. Deze persoon wil een groot geldbedrag (vaak enkele miljoenen) naar je overmaken. Je mag dan uiteindelijk een percentage van het geld houden. Maar eerst moet je een bedrag overmaken, zodat het geld vrijgegeven kan worden.
Reageer niet op dit soort e-mails en maak nooit geld over. Dit geld ben je kwijt en het beloofde bedrag zal nooit op je rekening verschijnen.
Je krijgt een (te) hoog bod voor een product dat je aanbiedt op een advertentiesite
Je krijgt een hoog bod voor een product dat je aanbiedt op een online advertentiesite. Je gaat enthousiast op het bod in en ontvangt binnen een paar dagen een betalingsbewijs van Paypal, van de bank, of in de vorm van een cheque. Na het product verstuurd te hebben blijken deze betaalbewijzen nep te zijn en zit u zonder product én zonder geld.
Wantrouw (te) hoge biedingen en probeer meer informatie te achterhalen over de potentiële koper. Wees op je hoede als de koper je vraagt het product naar Nigeria te verschepen of je vraagt om transactie of verzendkosten te betalen. Deel je ervaringen en twijfels met anderen als je het niet 100% vertrouwt.
Een zakenman vraagt je cheques te verzilveren
Via een datingsite kom je in contact met een Nigeriaanse zakenman, die je overstelpt met romantische correspondentie en goedkope cadeaus. Zo komt een vertrouwensband tot stand waar hij misbruik van maakt. Hij vertelt je dat zijn werkgever alleen maar uitbetaalt met Money Orders en dat hij die onmogelijk kan incasseren in Nigeria. Hij verzoekt je de cheques te verzilveren en hem het geld via Western Union te sturen. Je mag zelfs een percentage van het geld zelf houden. Je komt bedrogen uit, want na een paar weken blijkt dat de cheques niet gedekt waren. Het slachtoffer is dan verantwoordelijk voor het terugbetalen van het geld, omdat hij degene is die de cheque heeft verzilverd.
Je kunt een dergelijke oplichter onder andere herkennen aan een professionele foto. Persoonlijke vragen worden genegeerd en hij stuurt veel liefdesgedichten die zo van internet geplukt zijn. Zijn correspondentie bevat veel spelfouten en in het weekend is hij vaak niet online. Ook draagt hij vaak een trouwring terwijl hij beweert single te zijn
Wees alert bij ontmoetingen via datingsites en probeer zoveel mogelijk over iemand te weten te komen. Verzilver nooit buitenlandse of onbekende cheques en vergelijk de money orders met fake cheques die er in omloop zijn.
Je wordt via een datingsite benaderd door een mooie buitenlandse vrouw
Je wordt via een datingsite benaderd door een mooie buitenlandse vrouw, die binnen de kortste keren tot over haar oren verliefd op je is. Ze biedt zich aan als huwelijkskandidate, maar weet je op sluwe manieren geld afhandig te maken. Ze beweert je graag te willen opzoeken, maar heeft daarvoor uiteraard wel geld nodig voor een vliegticket en visum. Nadat je haar het geld hebt overgemaakt en soms zelfs tevergeefs op haar hebt staan wachten op Schiphol, verdwijnt ze spoorloos...
Wees alert bij het leggen van contacten met vreemden via datingsites. Je kunt dergelijke oplichters onder andere herkennen aan een professionele foto, een beroep als model, een fake-adres en het negeren van persoonlijke vragen vanwege zogenaamde nare ervaringen. Probeer zo mogelijk om persoonlijke gegevens te controleren van degene waar je contact mee hebt en maak nooit zomaar geld over.
Blijf alert!
Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit de duizenden mails die er dagelijks verstuurd worden. Blijf alert en onthoud: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat ook zo!