Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Oplichting bij ouderen

    Oplichting bij ouderen

    Ouderen zijn voor oplichters een geliefd doelwit. Zij krijgen extra vaak dubieuze telefoontjes, of oplichters aan de deur.

    Wij zetten de meest voorkomende trucs voor je op een rij, zodat jij je zich ertegen kunt wapenen.

    Oplichting aan de deur

    Stel, er bellen mensen onaangekondigd aan die zeggen van de energieleverancier te zijn. Ze willen even de meterstand opnemen. Als je ze binnenlaat leidt de een je af terwijl de ander je besteelt. Pas als het te laat is, blijkt dat ze helemaal niet bij het energiebedrijf werken. Als ze al een naam hebben opgegeven is deze vals.

    Nep-postbode

    De redactie van Opgelicht?! heeft in het verleden geregeld meldingen ontvangen over een nep-postbode. Een oplichter belt aan en biedt je onverwacht een pakketje aan. Hij vraagt je de portokosten te betalen en heeft hiervoor een mobiel pinapparaat bij zich. Vaak zegt de oplichter na enkele pogingen dat het pinapparaat stuk is en dat hij de volgende dag terugkomt met het pakketje. Maar hij komt niet terug en het geld wordt wel van je rekening afgeschreven!

    Soms blijft het niet bij relatief kleine bedragen. Er zijn bij Opgelicht?! meerdere gevallen bekend, waarbij de pinpas tijdens het pinnen werk gekopieerd (dat heet ‘skimmen’). Ook kijkt de oplichter mee, zodat hij je pincode weet. Vervolgens kan hij je rekening leeghalen.

    Telefonische oplichting

    Pinpas kwijt?

    Iedereen weet dat zijn pincode privé moet blijven, maar slimme oplichters maken dat soms moeilijk. Heel veel mensen zijn voor deze truc gevallen: Je wordt gebeld door iemand die zich voorstelt als iemand die bij je bank werkt. Hij/zij vraagt of je jouw pasje misschien kwijt bent. Het pasje is namelijk bij de bank binnengebracht. Je krijgt natuurlijk een nieuwe, maar dan moet de medewerker wel even je pincode weten... Even later blijkt het pasje inderdaad weg te zijn, maar dan gestolen in plaats van verloren! En de dief die je pasje heeft, weet nu ook je pincode en haalt jouw rekening leeg!

    Oma-truc

    Deze oplichtingstruc wordt al jaren gebruikt. Een nep-kleinkind troggelt geld af van een oudere. Deze leugen is extra gemeen, omdat de oplichter inspeelt op de liefde van het slachtoffer voor zijn/haar kleinkinderen. Vaak wordt een oudere dame (of heer) gebeld. Het gesprek loopt vaak op deze manier:

    “Hallo, met mevrouw Jansen”

    “Hallo oma!”

    “... Met wie spreek ik?”

    “Met uw kleinzoon.”

    “Robert? Ben jij dat?”

    “Ja, u spreekt met Robert. Oma, ik zit in de problemen en heb nu geld nodig. Ik heb pap en mam al proberen te bereiken, maar ik krijg ze niet te pakken. Kunt u snel wat geld pinnen? Dan haalt een vriend het even bij u op.”

    “Ehh... hoeveel heb je nodig dan?”

    “Tweeduizend euro.”

    “...Goed, ik zal het pinnen.”

    “Dankuwel oma, die vriend van me komt over een halfuurtje langs.”

    Zonder dat ze het weet, geeft ze de oplichter de naam van haar kleinkind, waarna de oplichter meteen zegt “Ja, dat ben ik”. Tegen de tijd dat het slachtoffer erachter komt dat het niet haar kleinzoon was aan de telefoon, is ze het geld al kwijt.

    Gerelateerd

  • Ook interessant