In het verleden hebben we al vaker aandacht besteed aan de zogenaamde Ierse klusjesmannen, de 'travellers'. En hoe vaak we ook voor ze waarschuwen, telkens krijgen ze het voor elkaar om mensen veel te veel geld te laten betalen voor te matig werk.
Travellers
Wie zijn die Ierse klusjesmannen? Het gaat hier om rondreizende families die vanuit Groot-Brittannië naar het vasteland komen om hun geld te verdienen met allerlei werkzaamheden aan en in het huis. In het Engels worden ze ‘travellers’ genoemd, woonwagenbewoners zonder vaste verblijfplaats. In Nederland trekken ze van camping naar camping. De vrouwen en de kinderen leven op de camping. De mannen gaan opzoek naar werk. Ze weten overal werk te scoren. Vaak laten ze Oost-Europese jonge mannen voor hun werken.
Werkwijze
Waarom een waarschuwing? Helaas zijn de ervaringen niet erg positief. Ineens staan ze voor je deur, of ze voor bijvoorbeeld 800 euro je voorgevel schoon moeten spuiten. Of je dakgoot reinigen. De man die je aanspreekt is erg vriendelijk en heeft een geloofwaardig verhaal over de crisis in Ierland en de mogelijkheden om in Nederland te werken. Ze zijn simpelweg opzoek naar werk. En ja, uw dakgoot ziet er niet zo best uit. Die van de buren verderop hebben ze ook al gedaan. Ze geven je zelfs korting. Voordat je definitief akkoord bent, staan de ladders al in de tuin, is hun busje al uitgeladen.
Je gaat mondeling akkoord en dan begint het gezeur. De dakpannen liggen scheef (of zijn scheef gelegd door de mannen), de voegen zijn in een erbarmelijke staat of de dakgoot dreigt te verzakken. Dat betekent meer werk. En meer werk is meer geld. Nadat de mannen met een hogedrukreiniger over de voorgevel zijn gegaan, zie je dat de voegen los zitten. Dat kost nog 1500 euro extra. En dat moet je wel direct betalen, want de mannen moeten materiaal gaan halen. Een uur later zijn ze verdwenen. De gevel is half schoon, de voegen liggen eruit en je hebt 2000 euro contant betaald. De mannen, die komen nooit meer terug.
De ene keer gaat alles erg vriendelijk, de andere keer worden slachtoffers geïntimideerd. De bedragen die slachtoffers betalen, lopen op tot 50 á 60 duizend euro. Terwijl de werkzaamheden maximaal één-derde van de kosten waard zijn.
Ga niet met deze mannen in zee!
De politie kan niks doen, want je bent immers zelf een overeenkomst aangegaan om voor een bepaald bedrag de werkzaamheden te laten doen. Het advies is simpel, ga niet met deze mannen in zee. Het gaat om grote bedragen, voor dat geld wil je ook vakwerk. Als je iets wilt laten doen aan je huis, zoek zelf naar de juiste vakman. En laat je niet ompraten. Ook al hebben ze een inschrijving van de Kamer van Koophandel, een website en een telefoonnummer. Het gaat om mensen zonder vaste verblijfplaats, dus als er problemen zijn, vind je ze nooit meer terug.
Zodra je je bedreigd of geïntimideerd voelt, kan je altijd de politie of wijkagent bellen.