Een Frans stel heeft donderdag in het Zuid-Franse Grasse een zware straf gekregen voor het oplichten van een fonds voor slachtoffers van het terrorisme. De rechter wilde volgens Franse media een voorbeeld stellen en strafte de twee met zes en met drie jaar cel.

Bomexplosie

Het stel uit Antibes had zich als slachtoffer gemeld van de aanslagen in Parijs van 13 november vorig jaar. De 30-jarige vrouw zei bijvoorbeeld door een bomexplosie bij het Stade de France in Saint-Denis te zijn weggeblazen. Ook haar 36-jarige partner presenteerde zich als gehavend slachtoffer. Ze kregen uit een speciaal hulpfonds elk 30.000 euro.

Aanslagen Nice

Het geld was snel op. Na de bloedige aanslag in Nice op 14 juli dit jaar dienden ze opnieuw als slachtoffers van de terreur een verzoek om steun in. Dat veroorzaakte achterdocht bij de uitkeringsinstantie, die de politie inschakelde. Die stelde vast dat de twee gewoon in Antibes waren tijdens de aanslagen. De man heeft de langste celstraf gekregen.

Eerdere pogingen tot oplichting

Eerder dit jaar kregen twee vrouwen lichtere straffen, een celstraf van één jaar een een voorwaardelijke straf, wegens pogingen het fonds op te lichten. Een verklaarde bij voorbeeld te zijn getroffen door een explosie in een café waar terroristen enkel op schoten.

Bron: ANP

Gerelateerd