Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zegt dat zorgverzekeraars de gezondheidsgegevens van mensen niet gebruiken voor marketingdoeleinden. Dat laat de belangenbehartiger weten aan minister Bruins van Medische Zorg.

De minister had de vereniging om een reactie gevraagd nadat bleek dat marketingmedewerkers van Menzis en VGZ ten onrechte toegang hadden tot gezondheidsgegevens van verzekerden.

Bij zorgverzekeraar Menzis ging het om informatie over binnengekomen klachten van verzekerden. In bepaalde gevallen was het mogelijk om uit deze klachten op te maken of iemand bijvoorbeeld een chronische rugaandoening of gebroken enkel had. Via het verzekeringsnummer was deze informatie herleidbaar naar een persoon.

Boete van 50.000 euro

Zowel Menzis als VGZ hebben hun manier van werken gewijzigd. Menzis deed dit niet snel genoeg en kreeg van de Autoriteit Persoonsgegevens een boete van 50.000 euro. De toezichthouder keek voor het onderzoek alleen naar VGZ, Menzis, CZ en Achmea, omdat bijna 90 procent van de verzekerden bij een van deze zorgverzekeraars is aangesloten.

Bron: security.nl