Meerdere Nederlandse zorginstellingen hebben een datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dit gebeurde nadat digitaal zorgplatform Carenzorgt eerder deze maand werd gehackt, meldt security.nl. De hacker zou tienduizenden documenten hebben buitgemaakt via een kwetsbaarheid in het digitale platform. Daarbij zou mogelijk ook gevoelige informatie zijn gestolen.

Carenzorgt wordt gebruikt als digitaal zorgdossier. Mensen en zorginstanties gebruiken het platform om informatie met elkaar uit te wisselen. Zo’n half miljoen mensen en ruim 9000 zorgaanbieders maken gebruik van de digitale omgeving. Bij de documenten die zijn gestolen, zitten mogelijk ook medische of persoonsgegevens. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat de gegevens ook verspreid zijn. 

Kwetsbaarheid verholpen

De politie heeft inmiddels een 19-jarige man uit Krimpen a/d IJssel als verdachte aangehouden. De kwetsbaarheid in het systeem is de dag zelf nog opgelost.

info
clockOval 6 03-11-2022

Zorginstanties die een datalek hebben gemeld:

Icare, PCSOH, KwadrantGroep, Libertas Leiden, GB Autisme, Reinier van Arkel en Ypse, Het Laar, Altrecht, Careaz, LEVANTOgroep, GGZ Drenthe, zorginstelling Tragel, Vughterstede, Zorgorganisatie Zorgstroom, Carinova, Zorginstelling De Zijlen, Tangenborgh, ORO, Savant Zorg.

Bron: security.nl

Gebruik je Carenzorgt?

Maak je gebruik van Carenzorgt? Verander dan voor de zekerheid je wachtwoord. Wees daarnaast ook alert op phishing mails.