Inloggen bij je zorgaanbieder is straks alleen nog maar mogelijk via de DigiD-app met een ID-check. Dat meldt security.nl. De zorgpartijen willen hiermee je privégegevens beter beschermen.

Het gebruik van DigiD én een ID-check maakt het moeilijker voor kwaadwillenden om toegang te krijgen tot je privé-informatie en gezondheidsgegevens, zoals onderzoeksuitslagen en medicijngebruik.

Hoe werkt het?

Om in te kunnen loggen heb je straks altijd een mobiele telefoon of een tablet nodig. Vervolgens dien je de DigiD-app te downloaden in de App Store of Google Play. Je kunt hier een handig stappenplan vinden om de DigiD-app te activeren, mocht je dit nog niet hebben gedaan.

Eenmalige ID-check

Je moet je DigiD-app daarna opwaarderen naar een hoger beveiligingsniveau door eenmalig een extra controle (ID-check) van je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart aan de app toe te voegen. Deze gegevens worden gecontroleerd bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens of het rijbewijzenregister van de RDW. DigiD slaat deze gegevens zelf niet op. Ze registreren alleen dat de controle succesvol is voltooid.

Inmiddels hebben 4,5 miljoen Nederlanders al een eenmalige ID-check aan hun DigiD-app toegevoegd. De overheid heeft onlangs de campagne 'Veilig bij mijn zorggegevens, een fijn IDee!' gelanceerd om meer mensen te attenderen op de wijziging. 

Bron: Security.nl