Een geldezel is iemand die zijn bankrekening, bewust of onbewust, laat misbruiken voor criminele activiteiten. Fraudeurs sluizen geld weg via deze bankrekening, zodat ze zelf buiten schot blijven. De pakkans voor geldezels is echter 100%. Zorg dat jij geen geldezel wordt! Dit kan grote gevolgen hebben.

Nederlanders aangehouden

Onlangs zijn drie Nederlanders aangehouden in een groot Europees onderzoek naar het witwassen van geld. De politie heeft nog eens 28 Nederlanders in beeld die ervan worden verdacht dat ze hun bankrekening beschikbaar stelden aan criminelen. Bij het onderzoek zijn in totaal 178 mensen aangehouden in onder meer Duitsland en Moldavië. Het onderzoek naar deze verdachten, zogeheten geldezels, loopt nog, meldde de politie dinsdag.

Zwarte lijst

Criminele organisaties halen geldezels over om onwettig verkregen geld over te maken of wit te wassen.

Wie zijn rekening openstelt voor dit soort activiteiten, komt op een zwarte lijst bij de banken en krijgt te maken met justitie, aldus de politie.

Ronselen

Fraudeurs bedenken allerlei manieren om mensen zover te krijgen hun bankrekening beschikbaar te stellen. Sommigen ronselen jongeren op straat en vragen hen, al dan niet onder dwang, hun bankpas en pincode uit te lenen. Meer geraffineerde oplichters bieden thuiswerk aan via vacaturesites. Werkzoekenden die zo'n baan aannemen, zijn vaak niet bewust van het feit dat ze zich hiermee schuldig maken aan criminele activiteiten.

Meer weten? Lees ons dossier 'Money mule' en bekijk onze video: De Truc: 'de geldezel'

Bron: ANP/Opgelicht?!

Gerelateerd