Open wifi-netwerken zijn het meest onveilig op luchthavens en in hotels. De kans dat je inlogt op de hotspot van iemand die verkeerde bedoelingen is op deze plekken het grootst. Dat zegt Janne Pirttilahti, Director Product Management Next Gen Security bij F-Secure.

Vorig jaar besteedde Opgelicht?! in een uitzending aandacht aan de gevaren van openbare wifi netwerken.

Onopvallend

Volgens Pirttilahti zijn hotels en vliegvelden het meest aantrekkelijk voor hackers omdat daar veel mensen uit de zakelijke wereld met geld rondlopen. 'Daar zitten interessante targets en bovendien valt het op die locaties niet op als iemand een laptop met antennes openklapt. Soms kan het zelfs vanuit een hotelkamer. Maar in een coffeeshop is dat veel sneller verdacht,' zegt Pirttilahti.

Bewust

Uit onderzoek van F-Secure onder Britse consumenten blijkt dat de consumenten wel bewust zijn van de risico’s van openbare wifi-netwerken. 52 procent van de ondervraagden gebruikt geen publieke wifi omdat ze bang zijn dat hun persoonsgegevens in handen komen van criminelen. Maar liefst 59 procent van de ondervraagden gebruikt geen publieke wifi omdat ze bang zijn dat hun apparaten besmet worden met virussen of malware. Ondanks deze uitkomsten blijkt uit het onderzoek ook dat een op de drie maandelijks tenminste een keer op een openbaar wifi-netwerk zit.

Bron: Security.nl

Foto: iStockphoto

Gerelateerd