Het OM eist jarenlange gevangenisstraffen voor twee Deventenaren, respectievelijk van 26 maanden en 28 maanden. De mannen, allebei 28 jaar, worden verdacht van grootschalige fraude via WhatsApp met de vriend-in-noodtruc. Ze zouden 24 slachtoffers hebben gedupeerd, waarmee ze in totaal zo'n 82.000 euro buit hebben gemaakt. 

De verdachten uit Deventer zouden van september 2019 tot en met februari 2020 actief zijn geweest. Door gebruik te maken van geldezels bleven ze lange tijd buiten schot. De slachtoffers maakten het geld over naar de rekeningen van de geldezels, waarna de verdachten het geld van die rekeningen haalden. 

Slachtoffers zijn gedupeerd voor bedragen tussen de €500 en ruim €12.000.

De mannen worden verdacht van witwassen, oplichting en computervredebreuk. Daarnaast eist de officier van justitie een veroordeling tot terugbetaling, zodat de slachtoffers schadeloos worden gesteld. 

Vriend-in-noodfraude

De meeste mensen zijn inmiddels wel bekend met WhatsAppfraude. Hierbij doet een oplichter zich via WhatsApp voor als een familielid of vriend die in nood is, met het verzoek om geld over te maken. De politie waarschuwt nu voor een nieuwe vorm van deze fraude: een oplichter die je een paar keer belt en stiekem je stem opneemt, om vervolgens met die opnames een familielid of vriend te benaderen. 

Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van WhatsApp-fraude?

Bron: OM / Security.nl