Op WhatsApp gaat er momenteel een bericht rond waarin men waarschuwt voor een filmpje dat over de bestrijding van het coronavirus in Argentinië gaat. Zoals het een kettingbericht betaamt, is er uiteraard sprake van grote paniek. Als je het filmpje bekijkt, wordt jouw telefoon binnen tien seconden gehackt en dat kan op geen enkele manier worden gestopt, zo luidt het dreigement. Hoe zit het eigenlijk met dit bericht?

We geven het hierboven natuurlijk al een beetje weg, maar voor de volledigheid: dit bericht is compleet uit de duim gezogen en betreft bovendien een Nederlandse variant van een hoax die afgelopen zomer in het Engels werd rondgestuurd.

'Een nieuw jaar, een nieuw kettingbericht dat niet op waarheid berust en tóch flink gedeeld moet worden', zal het uitgangspunt zijn geweest. Vorig jaar was er in maart bijvoorbeeld enige consternatie en paniek rondom een stokoude hoax: het telefoonnummer 06-41216011 waar in een WhatsApp-kettingbericht voor werd gewaarschuwd, zou zeer gevaarlijk zijn. Opgelicht?! zocht het uit en kwam toch echt tot een héél andere conclusie.

Enfin. Het meest waarschijnlijke scenario is dat één of andere grapjas zich momenteel goed zit te vervelen en dat het huidige vaccinatienieuws wellicht aanleiding was om deze grap eens af te stoffen en in een Nederlands jasje te gieten.

De volledige, integrale tekst van het bericht luidt overigens als volgt:

info
clockOval 6 06-01-2021

Tekst uit het WhatsApp-kettingbericht

Even een waarschuwing... Ze gaan een video op WhatsApp laten circuleren die laat zien hoe de Covid19-curve in Argentinië afvlakt. Het bestand heet "Argentinië doet het", open het niet en bekijk het niet, het hackt je telefoon binnen 10 seconden en kan op geen enkele manier worden gestopt. Geef de informatie door aan uw familie en vrienden. Nu zeiden ze het ook op CNN Wees voorzichtig

De grapjas had CNN voor de volledigheid overigens best kunnen vervangen door een Nederlands nieuwsmedium, dat had het bericht iets geloofwaardiger gemaakt.

Waar komt dit bericht vandaan?

In juli 2020 ging exact hetzelfde bericht rond in Engelstalige vorm, zo meldt factchecker Snopes. Snopes concludeerde - kort samengevat - niet alleen dat dit specifieke filmpje over de coronabestrijding in Argentinië niet is gevonden, er is evenmin bewijs gevonden van een filmpje dat überhaupt in staat zou zijn om zomaar malware of een virus te verspreiden waar jouw telefoon onbruikbaar mee wordt gemaakt.

Ook CNN - volgens het oorspronkelijke kettingbericht de bron van het nieuws - stelde destijds tegenover Snopes toch echt van niets te weten. De conclusie van de factchecker was dan ook dat het er toch wel heel erg op leek dat niemand het daadwerkelijke filmpje zelf heeft gezien of ontvangen. Een ander verhaal was dat echter voor het kettingbericht, dat ging juist op grote schaal rond en zorgde voor de nodige paniek.

Wat moet ik doen als ik dit bericht krijg?

Daar hebben we eigenlijk maar één antwoord op: negeren. Wat je in ieder geval niet moet doen, is het bericht doorsturen: het is hinderlijk, het zorgt voor de nodige paniek en verwarring en je loopt het risico dat men voortaan denkt 'die snapt er weinig van'.

Overigens is het een bijzonder verhaal als een videobestand in staat is om jouw telefoon te hacken: technisch gezien ligt het helemaal niet voor de hand om dergelijke malware in een videobestand te verbergen, dat is helemaal nog niet zo eenvoudig. Daarmee is overigens niet gezegd dat je alles maar klakkeloos moet openen: het zou bijvoorbeeld wel kunnen dat een linkje met de belofte dat er een video achter schuil gaat in werkelijkheid naar iets heel anders verwijst, zoals schadelijke, kwaadaardige malware.

Wat dit bericht betreft is het in ieder geval simpel: het is een verzinsel en het is de moeite van het doorsturen niet waard. Gooi het dus gerust weg.

Bron: Snopes