Twee jonge mannen die zich op WhatsApp hebben voorgedaan als iemand anders, moeten hiervoor ongeveer een jaar de cel in. Ze wisten door oplichting duizenden euro's van ouderen te stelen.

Ouil D., een 19-jarige man zonder vaste woonplaats, liet een 85-jarig slachtoffer in De Meern geloven dat hij zat te appen met zijn eigen dochter, die zogenaamd in geldnood zat. Deze oplichtingstruc leverde D. 2300 euro op. Daan M., een 21-jarige Utrechter, stuurde berichtjes naar een 71-jarige vrouw in Zeewolde. Hierin deed hij zich voor als haar dochter. De vrouw trapte erin en maakte meer dan 3000 euro over.

Extra zware straf

D. kreeg een celstraf van zestien maanden, waarvan zes voorwaardelijk. M. kreeg achttien maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk. Beiden moeten zich ook psychisch laten behandelen en aan hun slachtoffers een schadevergoeding van 10.000 euro betalen. De straf valt extra zwaar uit omdat ze al eerder waren veroordeeld voor het zich verrijken ten koste van anderen.

Eerdere misdrijven

Naast de WhatsApp-fraude pleegde het duo meerdere diefstallen en overvallen. Zo overvielen ze eind 2017 samen een kennis in Woerden en dwongen ze een jongen om valse telefoonabonnementen af te sluiten op zijn naam.

Bron: RTV Utrecht

Gerelateerd