Drie jonge mannen moeten 80 tot 150 uur werkstraffen verrichten omdat zij mensen hebben opgelicht via internet. Twee van hen kregen daarnaast nog een maand voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd van de kinderrechter in Arnhem. Ook moeten ze gedupeerden een schadevergoeding betalen.

De Arnhemmers, nu achttien tot twintig jaar, waren in 2014 nog minderjarig. In dat jaar bouwden en beheerden ze op internet professioneel uitziende webshops. Daar boden ze allerlei spullen zoals electronica en tuinmeubelen aan, die na betaling niet werden geleverd. Klanten waren hun geld kwijt. De websites waren steeds maar een paar dagen online.

WebshopAlert

Opgelicht?! besteedde in 2014 uitgebreid aandacht aan oplichting door middel van nepwebshops. Ook riepen we onze WebshopAlerts in het leven om mensen snel te kunnen waarschuwen voor dit soort malafide webshops en de schade te beperken.

Phishing naar inloggegevens Marktplaats

Twee verdachten maakten zich ook schuldig aan 'phishing', waarbij ze inloggevens van zakelijke gebruikers van Marktplaats aftroggelden. Vervolgens hackten ze hun sites en plaatsten er linkjes op naar hun eigen malafide webshops.

Vertrouwen ernstig geschaad

De rechtbank vindt dat de jongens het vertrouwen van gedupeerden ernstig hebben geschaad, evenals het algemene vertrouwen in de online-verkoop.

Bron: ANP / Opgelicht?!

Dossier: WebshopAlert

Gerelateerd