Het OM heeft werkstraffen geëist tegen twee mannen die verdacht worden van fraude met speciale vouchers, uitgegeven door een landelijke zelfbedieningsgroothandel. De vouchers konden ingewisseld worden tegen digitale cadeaubonnen van verschillende webwinkels.

Naar eigen e-mailadressen gestuurd

Volgens de officier van justitie hebben de twee verdachten tussen december 2016 en februari 2017 in computersystemen van de groothandel onrechtmatig vouchers aangemaakt en ingewisseld, waarna ze de digitale cadeaubonnen naar hun eigen e-mailadressen stuurden. De cadeaubonnen werden later gebruikt voor aankopen bij meerdere webwinkels.

Kerstpakketten

De 23-jarige en 20-jarige mannen uit De Haag wordt computervredebreuk, vernieling van computergegevens en diefstal ten laste gelegd. De vouchers waren onder meer bedoeld voor kerstpakketten. De zaak kwam aan het licht toen ontvangers van de kerstpakketten hun cadeaubon wilden verzilveren, maar dat niet lukte omdat de bonnen al gebruikt waren. De mannen zouden in totaal 1554 cadeaubonnen gebruikt hebben ter waarde van bijna 100.000 euro.

Celstraffen

De officier van justitie eist, behalve werkstraffen van respectievelijk 150 en 120 uur, ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden tegen de 23-jarige man en een celstraf van een maand tegen de 20-jarige man. De rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak.

Bron: OM

Gerelateerd