De politie uit Amersfoort waarschuwt op Facebook voor ‘weer een nieuwe manier van oplichting’. Oplichters doen zich voor als de politie via een mailbericht.
“Politieplatform tegen cybercriminaliteit Vooronderzoek nr. 6526667 (zij bijlage)”, luidt het onderwerp van de valse mail. In de bijlage zou meer informatie staan over de uitnodiging voor de rechtbank. Dit wekt natuurlijk nieuwsgierigheid op bij de lezer en dat is precies wat de oplichters willen. “Klik nergens op. Verdachte links of bijlagen kunnen schadelijke software bevatten”, adviseert de politie in het Facebookbericht.
Wat te doen bij het krijgen van de valse mail?
Naast dat je nergens op moet klikken vanwege de kans op malware, adviseert de politie ook om een screenshot te maken van de mail. Stuur deze vervolgens op naar de politie en blokkeer de afzender. Stuur de mail ook door naar Opgelicht?!, zodat we nieuwe potentiële slachtoffers kunnen voorkomen.
Zo herken je een betrouwbare mail van de politie
- Het mailadres van de politie eindigt altijd op ‘@politie.nl’. Bovenstaand bericht is afkomstig van ‘politieplatform31@aon1.net’. Je kunt er dus al vanuit gaan dat dit een nepbericht is.
- De politie zal nooit per mail om persoonlijke gegevens of betalingen vragen.
- De politie stuurt geen boetes of betalingsverzoeken via de mail.
- Controleer bovendien altijd de afzender van een mailbericht en let op verdachte links of bijlagen.
Twijfel je nog of het bericht uit naam van de politie malafide is? Dan kun je ook telefonisch contact opnemen met de politie via het nummer 0900-8844.
Goed om te weten, heb je toch op de bijlagen geklikt? Voer dan direct een virusscanner uit op je apparaat.