Er is een e-mail in omloop die afkomstig lijkt te zijn van IKEA. In het bericht staat dat het bedrijf een speciale actie heeft georganiseerd. De e-mail blijkt een valse winactie te zijn waar IKEA niets mee te maken heeft.

Jouw e-mailadres zou geselecteerd zijn om een uniek lotnummer te ontvangen. Met dit lotnummer kun je kijken of je een prijs hebt ontvangen. Dit kun je doen door op 'bevestig' te klikken.

Waardebon winnen?

Nadat je op 'bevestig' hebt geklikt, kom je op een website terecht waar je je lotnummer zogenaamd moet bevestigen. Als je dit gedaan hebt, wordt zichtbaar dat je een giftcard ter waarde van €500,- voor IKEA kunt winnen. Trap hier niet in! Onderaan de pagina kun je lezen dat je de waardebon niet kunt winnen. De kans dat je überhaupt een prijs wint is nihil.

Persoonlijke informatie delen

Vervolgens dien je je gegevens in te vullen. Opgelicht?! raadt je af dit te doen. In de algemene voorwaarden staat dat een marketingbureau uit Ierland de afzender van de e-mail is. De gegevens die je invult zullen worden doorverkocht aan derden. Met deze persoonlijke informatie kunnen de vreemden je spamberichten sturen en je lastigvallen met ongewenste telefoontjes.

Advies

Ons advies: de e-mail door de virtuele papierversnipperaar halen. Door het bericht te verwijderen voorkom je dat je mailbox volstroomt met spamberichten. Wil je meer tips om spam te voorkomen? Check dan ons artikel over dit onderwerp.

Lees hier meer over misleidende winacties

Gerelateerd