Politie Almere Buiten waarschuwt op Facebook voor een toename aan WhatsApp-fraude, waarbij oplichters zich voordoen als een bekende met een nieuw nummer en met een smoesje geld van je proberen te krijgen. Let goed op als iemand om deze gunst vraagt!

De slachtoffers krijgen een WhatsApp-berichtje van een onbekend nummer. De afzender doet zich voor als een goede bekende en zegt dat hij of zij een nieuw telefoonnummer heeft. Vervolgens wordt er aan de ontvanger gevraagd of diegene een geldbedrag over wil maken naar een bepaald rekeningnummer. Vanwege een storing bij de bank of een ander probleem kan degene dit zogenaamd niet zelf doen. De gedupeerde maakt in goed vertrouwen het bedrag over en ziet vervolgens niets meer terug van het geld.

Tip: contact opnemen met de afzender

Als je het niet vertrouwt, neem dan altijd via een ander kanaal contact op met degene die je vraagt om geld over te maken. Bel bijvoorbeeld via een vast nummer of het bij jou bekende mobiele nummer. Pas als je de betreffende persoon via een ander kanaal gesproken hebt, weet je zeker dat het bericht betrouwbaar is en kan je het geld overmaken.

Hoe voorkom ik dat ik opgelicht word via WhatsApp?

Bron: Politie Almere Buiten

Gerelateerd