In augustus vorig jaar besteedden we in onze uitzending aandacht aan een truc waarbij een oplichter doet alsof hij autopech heeft. Opnieuw krijgen we hier meldingen over. Wees dus alert als er iemand langs de weg om je hulp vraagt.

De oplichtingstruc gaat als volgt in zijn werk: Langs de snelweg staat iemand wild met zijn armen te zwaaien. Als je stopt, blijkt dat de man geen benzine meer in zijn auto heeft. De man vraagt om een lift naar een tankstation. Daar aangekomen blijkt dat hij helemaal geen geld heeft. De man komt met het verzoek of hij geld van je kan lenen.

Persoonlijke spullen

De man biedt zelfs zijn persoonlijke spullen aan als borg. Hij geeft je zijn sieraden en iPhone en belooft je zo snel mogelijk terug te betalen. Als de man weer op weg is, blijkt dat de sieraden van nepgoud zijn, de iphone namaak en dat je naar je geld kunt fluiten.

Verschillende namen

Het gaat om (vermoedelijk) meerdere oplichters die door Europa reizen en steeds andere namen gebruiken. In het verleden ging het om 'Ahmed Ali' of 'Ali Mustafa'. Recentelijk werd een bezoeker van ons forum het slachtoffer van een oplichter die de naam 'Ibral Ranku' gebruikte.

Meer informatie

Wil je meer weten over hoe deze oplichtingstruc in zijn werk gaat? Je leest het in ons dossier.

Gerelateerd