Het klinkt aantrekkelijk; iemand stort geld op jouw bankrekening en dit bedrag sta je af aan een derde. Vervolgens word je hier rijkelijk voor beloond. Wat je waarschijnlijk niet doorhebt, is dat je hiermee onderdeel wordt van een crimineel netwerk. Degene die dit werk doet, wordt een 'geldezel', 'money mule', of 'katvanger' genoemd. Hoe werkt dit precies en wat kun je doen om te voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt?
Wat is bankrekeningfraude?
Bankrekeningfraude is een vorm van witwassen. Criminelen vragen of ze jouw bankrekening 'even mogen gebruiken'. Vervolgens wordt een grote som geld op je rekening gestort. Dit sta jij af en als tegenprestatie mag je een flink bedrag houden. Zo word je onderdeel van een crimineel netwerk als 'geldezel'. Andere benamingen hiervoor zijn 'katvanger' of 'money mule'. Dit wordt zo genoemd, omdat jij degene bent die het zware werk doet door de grootste risico's te lopen. Criminelen proberen met dit trucje sporen van illegaal verkregen geld te wissen via jouw rekening. Zo valt (bijna) niet te achterhalen waar het geld vandaan komt en blijven de criminelen buiten schot. Vaak krijgt de geldezel de beloofde beloning niet en zijn de oplichters met de noorderzon vertrokken. Daarnaast kan de politie zeer eenvoudig achterhalen dat jouw rekening is gebruikt voor witwaspraktijken. Vervolgens draai jij voor de schade op.
Wat gebeurt er met de geldezel?
Als geldezel heb je een groot probleem. De pakkans is 100 procent. Vervolgens word je strafrechtelijk vervolgd en krijg je een strafblad. Je kunt zelfs een gevangenisstraf krijgen. Ook moet je het verdwenen geld terugbetalen, zodat je met een flinke schuld achterblijft. Daarnaast kom je op de zwarte lijst te staan bij banken. Je huidige rekening wordt geblokkeerd en je kunt acht jaar lang geen gebruik meer maken van financiële diensten. Wanneer je op de zwarte lijst staat, kun je ook geen bankrekening meer openen. Dit kan voor zeer vervelende situaties zorgen, zoals wanneer een werkgever geen salaris kan storten.
Hoe word je slachtoffer?
Oplichters proberen op meerdere manieren mensen te ronselen. Zo benaderen ze regelmatig jongeren, met de vraag of ze willen bijverdienen. Voor veel jonge mensen klinkt dit aanbod aantrekkelijk, gezien ze met minimale inspanning veel geld kunnen verdienen. De gevaren kennen ze niet. Ook worden geldezels geworven via thuiswerkvacatures. Bij dergelijke vacatures worden hoge bedragen beloofd voor simpel thuiswerk. Waar het echt om draait, is misbruik maken van jouw rekening. Een andere venijnige manier om slachtoffer te worden, is via verkoopsites. Zodra je jouw dure spullen hebt verkocht, mailt de koper dat hij het bedrag per ongeluk meerdere keren heeft overgemaakt. Vervolgens vraagt hij jou het bedrag op een andere rekening 'terug te storten'.
Wat moet ik doen om geen slachtoffer te worden?
Stel je rekening nooit ter beschikking aan anderen. Geef nooit je bankgegevens of pasjes aan derden. Daarnaast is het belangrijk om dit met de mensen - met name jongeren - om je heen te bespreken. Mocht je toch slachtoffer dreigen te worden, bijvoorbeeld via een verkoopsite, maak dan geen geld over en pin niets. Ga zelf naar de politie met alle bewijzen die je hebt om jouw onschuld te bewijzen.
Bron: politie.nl
Dit artikel verscheen op 5 april 2017 en is op 17 september 2019 door de redactie geactualiseerd.