Je kunt op verschillende manieren voorkomen dat je te maken krijgt met DigiD-fraude. Opgelicht?! heeft hiervoor een aantal tips opgesteld.

1. Deel je DigiD inlog-gegevens nooit met derden. Je kunt een ander machtigen om je aangifte te doen. Deze heeft dan niet jouw inlog nodig, maar kan wel de aangifte indienen. Hoezeer je iemand ook vertrouwt, houd de code voor jezelf!

2. Reageer nooit op mailtjes, waarin gevraagd wordt naar je persoonlijke gegevens. DigiD zal nooit zulke e-mails versturen. Dit is phishing.

3. Voor je op een site je gegevens invult, moet je er zeker van zijn dat je op de juiste pagina zit. Op de DigiD website staat onder het tabblad 'Veiligheid', onder het kopje 'Controleer de DigiD website' duidelijk beschreven hoe je de website kunt controleren. Als je deze controle uitvoert, weet je dat het gaat om de échte DigiD website.

4. Zorg ervoor dat je computer zo ‘schoon’ mogelijk blijft. Een virus of programma dat je inloggegevens steelt, heb je sneller op uw computer staan dan je denkt. Indien er meerdere computers/laptops in huis zijn, gebruik dan 1 computer voor het surfen, downloaden en chatten en probeer de ander alleen maar te gebruiken voor DigiD, internetbankieren en andere vertrouwelijke handelingen.

5. Maak gebruik van de optie: ‘altijd sms-authenticatie’ bij de instellingen van je DigiD inlogpagina. Op deze manier maak je het hackers veel moeilijker in te loggen op jouw naam.

Heb je toch het vermoeden dat er iets niet klopt, wijzig je wachtwoord en meld je vermoeden bij de helpdesk van DigiD.

Gerelateerd